shaun tan 7-2018 6270Afgelopen zomer bezochten wij de tentoonstelling van Shaun Tan in het Dunkerskulturhus in Helsinborg, Zweden. Mijn partner en zoon kende zijn werk nog niet maar waren meteen verkocht. Je kon er behalve wat schilderijen en illustraties ook zijn, in 2011 met een Oscar bekroonde, animatiefilm The Lost Thing bekijken en een leeskamer was volledig ingericht in de stijl van zijn werk.

 

shaun tan 7-2018 6267shaun tan 7-2018 6276Shaun Tans werk heeft een intimiteit en naïviteit die direct aanspreekt. Het is uiterst origineel en het tekenplezier spat ervan af. Als je zijn werk eenmaal hebt gezien, herken je het daarna meteen. Mijn zoontje was helemaal weg van zijn schilderijen, zoals die waarop een grote poes met een jongetje op de bank tv keek en mijn partner vond zijn potloodillustraties van Eric, het blaadje verreweg het mooist. Zelf kende ik zijn boek The Lost Thing al, de film had ik echter nog nooit gezien en het verbaasde me hoe goed zijn tekeningen naar bewegende beelden waren vertaald. Ook was het fantastisch om te zien hoe gedetailleerd en gelaagd zijn originele illustraties voor dit boek waren.

 

shaun tan 7-2018 6332shaun tan 7-2018 6274Het was typisch zo’n tentoonstelling waar je het liefst iets van de muur had gehaald om het mee naar huis te nemen.

 

Kijk hier voor meer werk van Shaun Tan.