Mensen zijn echte dag-dieren. ’s Morgens vroeg opstaan, ’s avonds laat naar bed en je extra laten betalen voor werken in het donker. We beginnen langzaam, samen met de zon en een kop koffie komen we op gang, en als het donker wordt gaan we moe weer naar bed. Maar waarom vrijen de meeste mensen dan ’s morgens vroeg of ’s avonds laat? Als ze of nog niet helemaal wakker zijn of al behoorlijk moe? Recentelijk onderzoek geeft aan dat de meeste mensen seks hebben op dezelfde momenten als de meeste mensen gapen.

 

Een topsporter levert toch ook zijn beste prestaties niet als hij net uit zijn bed komt of er eigenlijk weer naar terug verlangt. Bij andere dieren is dit anders. Die vrijen dat het een lieve lust is en als ze er genoeg energie voor hebben, laat in de ochtend, midden op de dag of vroeg in de middag, maar niet als ze net wakker zijn of als het te donker wordt om elkaar te zien.

 

Voor een diersoort die zo door seks wordt geobsedeerd en die, in tegenstelling tot veel dieren, het hele jaar door met seks bezig kan zijn kiezen we wel rare momenten uit om aan onze obsessie toe te geven.