radithorAl menig arts heeft medicijnen voorgeschreven om er zelf beter van te worden. De farmaceutische industrie doet er alles aan om er voor te zorgen dat een arts hun product aan de man brengt. Aangezien daar erg veel geld in omgaat, wordt het schaduwgebied niet geschuwd. Sommige artsen zijn dan ineens geneigd om dat voor te schrijven waar zij zelf in plaats van de patiënt beter van worden.

 

Een mooi voorbeeld van een dergelijk misbruik is Eben McBurney Byers. Een rijke Amerikaanse atleet die met een zeurende pijn aan zijn arm naar zijn huisarts ging. Deze schreef hem direct Radithor voor, een fantastisch mooi product waar de arts een 17% kickback premie van de fabrikant op kreeg. Dit middel werd gefabriceerd door Dr. William J. A. Bailey, die eigenlijk helemaal geen dokter was en maar wat aanrommelde met radium-isotopen. Het product werd geadverteerd als  “A Cure for the Living Dead”, en bestond uit een uiterst radioactieve oplossing van minimaal 1 microcurie Radium 226 en 228 isotoop. Omdat dit wondermiddel zou helpen tegen reuma, artritis, maagkanker en impotentie dacht Byers’ arts dat het dan vast ook wel goed zou zijn tegen pijn in de arm.

 

Het middel hielp blijkbaar zo goed dat Byers er enorme hoeveelheden van nuttigde en aan iedereen verkondigde dat hij zijn hervonden gezondheid aan Radithor dankte. Maar nadat hij er zo’n 1400 flesjes van had opgedronken en zijn arts en Bailey rijk had gemaakt, begon hij toch enig ongemak te bespeuren. Hij had zo veel Radium in zijn lichaam opgenomen dat er gaten in zijn schedel en abcessen in zijn hersenen zaten, tevens was het bot in zijn kaak grotendeels verdwenen. Na zijn onvermijdelijke dood in 1932, werd hij in een loden kist begraven. The Wall Street Journal schreef over zijn dood: “The Radium Water Worked Fine Until His Jaw Came Off”. Deze media-aandacht had wel tot gevolg dat men nog eens goed naar de voedselwarenwetten keek.

 

Hoewel Bailey nooit aansprakelijk werd gehouden moest hij na Byers overlijden wel zijn zaak sluiten. Maar hij liet zich daar niet door uit het veld slaan. Hij begon een nieuw bedrijf, Radium Institute, in New York en bracht onder die naam nog een radioactieve riem, een radioactieve presse-papier en voor de doe-het-zelver een machine om water radioactief te maken, op de markt.

 

Lees ook: Lysol vaginale douches.