In de kantine op het werk staat bij ons altijd een TV aan. Vaak zijn het Sesamstraat, Tell-sell of een lokale zender die mijn aandacht proberen te vangen. Vandaag was het echter een politieke uitzending. Een debat met allerlei bevlogen sprekers die antwoord gaven op indringende vragen van hevig geïnteresseerde interviewers. Van alle zenders die er normaal aan staan bleek er echter geen één zo gemakkelijk te negeren als dit politieke debat. Of het nu kwam door de redelijkheid en zaligheid die van de stem van de sprekers afdroop of vanwege het feit dat zij op volledig automatische piloot allerlei platitudes en clichés ten gehore brachten, ze konden me niet boeien. Geoefend in de juiste stembuigingen wisten zij een voor henzelf al lang niet meer interessante boodschap toch nog met enige flair te brengen. Het ging eerder over welsprekendheid en het verbaal scoren van punten dan om enige inhoud. En dat is nu net wat me aan de huidige politiek zo mateloos stoort. Als je op het journaal iets over een debat, politiek conflict of wetsvoorstel hoort gaat het vrijwel altijd over de politici. Hij of zij heeft toe moeten geven, hij of zij heeft gezichtsverlies geleden, hij of zij kwam als winnaar uit de bus. Zelden hoor je iets inhoudelijks.

 

Het lijkt wel alsof de politici zelf ook al het geloof in hun stemmers zijn verloren. Alsof ze beseffen dat de kiezers toch niet op inhoud kunnen kiezen, gaan ze voor de soap. Ze selecteren partijkandidaten op uiterlijk en welsprekendheid en gaan met hun partij om alsof het een voetbalclubje is. Winnen daar gaat het om, en winnen doe je alleen door te scoren. Verkiezingsposters met lullige slagzinnen en geretoucheerde foto’s lijken nog het meest op voetbalplaatjes. Kies je voor Rutte, Cohen of Geert? We identificeren de partij met de politicus. Als zo’n nette man als Rutte voor zijn partij staat moet het toch wel goed zitten met de standpunten van deze partij? Er is nog een bedrijfstak die op exact dezelfde manier werkt, namelijk de reclamebranche. “Koop dit product want als ze mij kunnen betalen om dit product aan te prijzen moet het product toch wel goed zijn?” Is zo’n kopje koffie nu echt lekkerder omdat hij door George Clooney wordt aangeprezen? Is de boodschap nu echt beter als hij door Rutte in plaats van Balkenende wordt gebracht?

 

Misschien zouden we alle politici moeten verplichten een burka te dragen. Worden wij niet meer verleid om de persoon met de partij te verwisselen en letten we misschien eindelijk eens wat meer op de inhoud.