Museo Giacomo Doria 7-2019 7773Giacomo Doria was een gerenommeerde Italiaanse natuuronderzoeker. Hij heeft in 1867 het Natuurhistorische Museum in Genua opgericht en veel van de door hem verzamelde specimen worden daar, in het naar hem vernoemde Museo di Storia Naturale Giacomo Doria, nu nog steeds tentoongesteld.

 

Museo Giacomo Doria 7-2019 7770Museo Giacomo Doria 7-2019 7785Museo Giacomo Doria 7-2019 7818Museo Giacomo Doria 7-2019 7767Afgelopen zomer heb ik het museum bezocht. Buiten mij waren er slechts twee andere bezoekers. Er is veel te zien in Genua en er lopen genoeg toeristen rond, maar blijkbaar gaan ze niet naar het natuurhistorische museum. Bij de entree stonden drie medewerkers en in de verschillende zalen telde ik er nog 6 extra. Ze waren allemaal even vriendelijk, maar spraken geen enkel woord over de grens. Het museum heeft geen airco en er stond nergens een raampje open, het was er hondsbenauwd en de andere bezoekers waren dan ook in een mum van tijd weer vertrokken. Zelf heb ik het wat langer volgehouden. Maar omdat het er zo benauwd was, wilde ik tussendoor even naar buiten om bij te komen. Het duurde wel even voor de bewakers dit begrepen, maar na een driftig onderling overleg, wat met veel armgebaren gepaard ging, mocht ik daarna op hetzelfde kaartje weer terug naar binnen. 

 

Museo Giacomo Doria 7-2019 7738Museo Giacomo Doria 7-2019 7842De zalen tonen vooral veel opgezette dieren, daarin verschilt dit museum niet van andere die uit dezelfde tijd stammen. Maar het gebrek aan bezoekers en de stille, door TL-balken verlichtte ruimtes gaven mij af en toe de kriebels. Door de dikke muren en de luiken voor de ramen drong geen enkel geluid binnen. Terwijl ik in mijn eentje door de zalen liep, kreeg ik soms het gevoel dat het gebouw zelf ook in een vitrine stond en net zo van de hectiek en het leven van de buitenwereld was afgesloten als de dieren die me van achter het glas negeerden.

 

Klik hier voor meer foto's van het Museo di Storia Naturale Giacomo Doria in Genua.

 

Lees ook: Natuurhistorische musea en oude collecties.