logans run posterIn Logan’s Run bestaat de toekomst uit gekleurde panties en synthesizer-fluitjes. Genot ligt om de hoek en iedereen amuseert zich kostelijk, het is een utopisch beeld uit de seventiger jaren, hip en sexy. Deze bordkartonnen samenleving bevindt zich onder een paar grote koepels en kent één belangrijke regel: niemand wordt ouder dan dertig jaar. Diegenen die zich niet vrijwillig willen laten “vernieuwen” proberen te vluchten en worden opgejaagd en gedood door de zandmannen, een speciale politiemacht die ervoor moet zorgen dat iedereen zich netjes aan de regel houdt. Er blijken echter toch mensen te zijn die zich aan deze samenleving weten te ontworstelen en hun toevlucht zoeken in het geheime Sanctuary. Zandman Logan krijgt de opdracht om de stad te verlaten en dit toevluchtsoord te vernietigen. Hiervoor doet hij zich voor als een “runner” en neemt hij de mooie Jessica 6 op sleeptouw. Buiten de stad wacht hem een nieuwe wereld, die hem voor het eerst in zijn leven aan het denken zet.

 

In de toekomstige wereld van Logan’s Run verliest alles na zijn jeugd ook zijn glans, de samenleving zit er niet te wachten op moeilijke vragen of vooruitgang, ze is slechts geïnteresseerd in een zo lang mogelijk continueren van de status quo. Als dat makkelijker gaat met hedonistisch ingestelde jongeren, schakel je de ouderen in de maatschappij toch gewoon uit. In de dystopie  uit het boek (W. F. Nolan en G. C. Johnson 1967), waar deze verfilming op is gebaseerd, ging men zelfs nog een stapje verder, daar werd je al op je 21e vernieuwd.

 

LogansRun-sceneLogan wordt gespeeld door de toenmalig bekende acteur Michael York en Jessica 6 door Jenny Agutter. Beiden weten de aandacht goed bij het verhaal te houden. Hoewel de film er in 1976 waarschijnlijk heel futuristisch uitzag doet hij nu gedateerd aan, de maquettes zijn heel overtuigend maquettes en de special effects heel overtuigend effects. Toch doet dat niets af aan de kracht van de film, het is terecht een klassieker. Ondanks dat velen deze film nu waarderen vanwege zijn bordkartonnen uiterlijk blijft hij toch ook overeind vanwege het verhaal en de vertolking.

 

Nu Hollywood haar inspiratie al decennia lang is opgedroogd kun je er donder op zeggen dat het niet lang meer zal duren voor men ook hier een blockbuster remake van maakt. Maar je kunt je afvragen of state of the art effects hier wel een betere film van kunnen maken. Sommige dingen werken, juist omdat ze er precies zo uit zien als de tijd waarin ze zijn gemaakt.