Lambis scorpius 5-2016 9439Deze schelp zocht ik al een tijdje, ik heb hem uiteindelijk gevonden op een schelpenbeurs in Antwerpen. Hij  heeft wel wat weg van een knokige hand met zes vingers. Het is zeker niet de grootste schelp uit de Lambis-familie maar ik vind hem wel de mooiste. Je ziet ze niet zo vaak en gave exemplaren zijn dan ook zeldzaam.

 

Lambis scorpius 5-2016 9440Lambis scorpius 5-2016 9446Deze “schorpioenenschelp” behoort tot de vleugelhoorns, deze schelpen zijn herkenbaar aan hun karakteristieke inkeping in de rand van de mondopening waar het gesteelde oog van de slak doorheen steekt. Ze hebben vaak een grote verbrede mondrand en lange vingervormige uitsteeksels. Bij Lambis scorpius is zijn siphonale kanaal sterk gebogen en net als zijn “vingers” zitten er kleine verdikkingen op die aan kootjes doen denken. Ze kunnen 17 cm lang worden en komen vooral in het zuidelijke deel van de westelijke Grote Oceaan voor.

Deze schelp is in 2015 bij Bohol bij de Filipijnen door vissers op 45m diepte gevonden. Hij is nog compleet met het kleine sikkelvormige operculum. Ze leven kruipend over de bodem op koraalzand.

 

Lees ook: Lambis chiragra chiragra, Tibia fusus en Mirabilistrombus listeri.