saint jude rouen 8-2021 9265Veel van de kalksteenbeelden, die de gevels van de kathedraal in Rouen sierden, zijn naar binnen gehaald. Jarenlange blootstelling aan de elementen heeft ze dusdanig aangetast dat het lijkt alsof iemand ze in zuur heeft ondergedompeld. Hele stukken zijn weggevreten, er zitten zoveel putten, gaten en geulen in het kalksteen dat de contouren en gezichten vrijwel onherkenbaar zijn geworden. De kathedraal stamt uit de 13e- tot de 16e-eeuw. Deze beelden hebben daar dus, schijnbaar onaantastbaar, voor honderden jaren buiten in weer en wind tegen de gevel gestaan, maar de laatste twee eeuwen gingen ze ineens hard achteruit.

 

kerkbeeld rouen 8-2021 115520kerkbeeld rouen 8-2021 9266Een combinatie van stadsvuil, strooizout, zure regen en klimaatverandering vraten aan de beelden. Regen, sneeuw en vries-dooi cycli kunnen kleine barsten in het kalksteen openbreken waardoor chemicaliën uit luchtvervuiling, zoals zwaveldioxide en stikstofoxide, makkelijker met het kalksteen kunnen reageren en het oplossen.  Gek genoeg tast dergelijke kalksteenrot niet alle beelden in gelijke mate aan, sommige worden vrijwel helemaal weggevreten, terwijl andere nagenoeg niet worden aangetast. Waardoor dit verschil wordt veroorzaakt is nog niet bekend. Soms vormt deze kalksteenrot aan de buitenkant van de beelden zelfs een harde zwarte gipsen korst. Onder deze laag is de steen dan zacht en brokkelig.

 

saint jude Rouen 8-2021 115552saint jude rouen 8-2021 115619Van de vele beelden die in Rouen in de kathedraal naar binnen waren gehaald, waren er slechts een paar waarop zo’n zwarte korst was ontstaan. Eén beeld had er verreweg het meeste last van, daar vloeide het zwart van zijn gezicht af naar beneden tot over zijn voeten. Zijn gelaat was onherkenbaar veranderd in een donkere pokdalige korst. Dit ene beeld, dat zo sterk was aangetast dat het haast melaats of ziek leek, was van Saint Jude, Judas.