the idol brimham rocks 8-2016 3100De Brimham Moors liggen in Noord Yorkshire in Groot Brittannië. Het gebied staat vol grillige rotsformaties en op zonnige dagen trekken veel mensen er naar toe om te wandelen, klimmen en picknicken. Het landschap is zo fantastisch en sommige stenen zijn zo uniek dat men vroeger dacht dat dit hele gebied door Druïdes was gemaakt. Veel verhalen deden dan ook de ronde over de wilde ketterse riten die hier zouden zijn gehouden. Nu weet men echter dat deze formaties zijn ontstaan door 20.000 jaar van erosie door wind, regen, ijs en  smeltwater.

 

the idol brimham rocks 8-2016 3103De beroemdste steen in deze formaties is The Idol, een bijna 5 meter hoge, 200 ton wegende monoliet die op een kleine voet van amper dertig centimeter breedte balanceert. Als je hem ziet kun je je niet voorstellen dat deze enorme steen als sinds mensenheugenis op deze instabiele basis steunt. Veel mensen die foto’s van The Idol hebben gezien, wijten zijn unieke evenwicht dan ook vaak aan photoshop en weigeren te geloven dat zo’n uitzinnige rots op natuurlijke wijze zou zijn ontstaan. De kolossale druk die door deze steen op de smalle piramidevormige sokkel wordt uitgeoefend is bijna onvoorstelbaar, je vraagt je dan ook af hoe lang het nog duurt voor deze steen omvalt.

 

Idol Rock 1900sidol rock 1853

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Idol is, net als de andere rotsformaties in de Brimham Moors, van zandsteen. Deze veelvoorkomende zachte steensoort, bekend als Millstone Grit, slijt relatief makkelijk uit. Maar naar waarom juist deze zandsteen formaties zo uniek zijn gevormd, kan men alleen maar raden. Volgens het volksgeloof mag je een wens doen, als je je hand op de steen legt. En veel mensen doen dat, maar wel allemaal even voorzichtig.