Constance Queniaux par Nadar 1861Hoewel veel deskundigen er nog niet zo lang geleden van overtuigd waren dat de beroemdste vagina ter wereld toebehoorde aan Joanna Hiffernan, is men nu van mening dat de, door Gustave Courbet geschilderde, met schaamhaar bedekte vulva van Constance Queniaux is.

 

Tegenstanders van de Hiffernan hypothese wezen er, blijkt nu terecht, al eerder op dat het zwarte schaamhaar op het schilderij niet overeen kwam met de rode bos krullen die Joanna op haar hoofd droeg. De Franse historicus Claude Schopp heeft verwijzingen in de briefwisseling tussen Alexandre Dumas en George Sand gevonden waaruit nu onomstotelijk zou blijken dat Constance Queniaux model heeft gestaan voor Courbets beroemde schilderij.

 

Constance was een danseres in de Parijse opera en minnares van Khalil Bey (Halil Sherif Pasha), de Ottomaanse diplomaat die Courbet hoogstwaarschijnlijk ook de opdracht voor het schilderij had gegeven. Oorspronkelijk was dit voor diens privéverzameling bedoeld, maar momenteel hangt het in het Parijse Musée d’Orsay, waar het jaarlijks miljoenen bezoekers trekt.

 

Lees ook: De vrouw of de vagina.