handgekleurde+meji-foto+van+hashimaVoor de kust bij Nagasaki liggen 505 onbewoonde eilanden. De beroemdste is Hashima of Gunkanjima, het zogenaamde slagschipeiland. Van 1887 tot 1974 fungeerde het als kolenmijn. Mitsubishi kocht het eiland in 1890 en richtte het in om kolen uit onderzeese aders te halen. In 1959 had het eiland de hoogste bevolkingsdichtheid ter wereld. Er leefden 139.100 mensen per/km2. Toen men petroleum echter steeds meer ter vervanging van kolen ging gebruiken kwam het eiland leeg te staan en werd het bekend als het spookeiland.

 

hashima+eiland+voor+nagasakiToch is Hashima meer dan alleen maar een verlaten eiland. Japans allereerste betonnen gebouw werd op deze locatie gebouwd. Hashima-huizen zijn het toonbeeld van de Japanse woningbouw van de Taisho tot Showa periode. De bouw van Hashima lag aan de grondslag van Japans snelle industrialisatie en getuigt van de grootschalige introductie van Westerse technologie in haar cultuur. Hashima is een industrieel erfgoed. Dit spookeiland heeft vaak als inspiratiebron voor films en games gediend. Films als ‘Air Gear’, ‘Midori Naki Shima’ en ‘Battle Royal II’ evenals de games ‘Killer 7’en ‘Forbidden Siren 2’ zijn er gesitueerd.

 

Hashima+Dit was een buitengewoon volle en levendige stad waar men op stel en sprong is vertrokken. De architectuur is van een bijna claustrofobische schoonheid. Veel gebouwen zijn gedeeltelijk ingestort en de hele stad is ondergraven door een gigantisch gangenstelsel. Tel daarbij op dat het ruwe weer er voor zorgt dat het eiland lange perioden van het jaar nagenoeg niet bereikbaar is en je hebt het ideale recept voor één van de mooiste spooksteden ter wereld.