grijze arendbuizerd (Geranoaetus melanoleucus) 6-2016 1349De grijze arendbuizerd heeft een karakteristieke korte staart met brede vleugels die tijdens de vlucht als een grote driehoekige vlieger tegen elkaar liggen. Dit stelt hem in staat om langere tijd zonder vleugelslag te zweven, iets wat hem goed van pas komt in de hoge berg- en heuvelachtige landschappen van Zuid-Amerika. Hij jaagt overwegend op gronddieren maar eet ook regelmatig aas. Als hij een prooi heeft geslagen, dekt hij deze voor hij hem uiteenscheurt, met zijn vleugels af, alsof hij bang is dat die alsnog zou kunnen ontsnappen.

 

grijze arendbuizerd (Geranoaetus melanoleucus) 6-2016 1330grijze arendbuizerd (Geranoaetus melanoleucus) 6-2016 1343Zijn naam dankt hij aan zijn arend-achtige uiterlijk, maar hij is ondanks zijn grootte wel degelijk een buizerd. Grijze arendbuizerds kunnen een spanwijdte tot wel twee meter hebben, waarbij de wijfjes het grootste worden. De onderkant van deze buizerds is een bleek geelwit, terwijl hun bovenkant een blauw grijszwarte tekening heeft. Als ze op een tak of rots zitten, vallen hun brede vleugels als een mantel om hun heen en lijkt het haast alsof ze geen staart hebben.

 

grijze arendbuizerd (Geranoaetus melanoleucus) 6-2016 1383grijze arendbuizerd (Geranoaetus melanoleucus) 6-2016 1376Deze grijze arendbuizerd is van een valkenier en werd tijdens zijn training gefotografeerd.