gewone oeverloopkever (elaphrus riparius) 8-2011 0260Mensen die wel vaker op mijn site kijken, weten dat ik een diepe fascinatie voor insecten zoals kevers heb. Je kunt op De Groene Man dan ook heel wat foto’s en berichtjes over deze prachtige dieren vinden. Door de jaren heen heb ik zo een flinke database met foto’s van diverse Nederlandse insecten opgebouwd, maar heb ik ook een gedeelte van mijn eigen insectenverzameling gedocumenteerd. Ik heb een bescheiden collectie van kevers,  die over de hele wereld voorkomen, waarvan ik er enkele onder het kopje “kevers” op de site heb gezet.

 

gewone oeverloopkever (elaphrus riparius) 8-2011 0272gewone oeverloopkever (elaphrus riparius) 8-2011 0267Deze foto’s van de gewone oeverloopkever heb ik al een poos geleden gemaakt, ze zaten nog steeds in mijn werkmap, dus het werd tijd dat ik er eens een berichtje aan wijdde.

 

Dit snelle, goed gecamoufleerde kevertje liep in natuurgebied De Brand aan de oever van een klein drassig ven. Deze algemene soort komt van Italië tot boven de poolcirkel voor. Qua bouw lijken ze sterk op zandloopkevers, ze zijn echter een stuk kleiner en worden maar zo’n 5,5 tot 7 mm groot. Hun dekschilden hebben, voor de familie, kenmerkende putjes, die afhankelijk van de kijkrichting het licht anders reflecteren. Ze zijn overdag erg actief en houden van de zon. De meeste kans om ze te fotograferen heb je dan ook als ze zonnebaden. Helaas zijn ze dan wel vaak goed gecamoufleerd en vallen ze, tussen de reflecties van een natte oever, amper op. Pas als ze ineens wegschieten geven ze zich prijs. Ze jagen op zicht, met hun grote ogen detecteren ze hun prooi, die ze dan op hun lange poten razendsnel achterna gaan. Ze hebben goed ontwikkelde vleugels, maar gebruiken deze eigenlijk alleen om zich over grote afstand te verplaatsen. Eventuele belagers kunnen ze afschrikken met een stinkende afscheiding of met geluid. Aan hun achterlijf hebben ze daarvoor speciale borstels die ze langs hun dekschilden kunnen strijken.

 

Het zijn prachtige kevertjes, waar je echter wel wat voor over moet hebben als je ze van dichtbij wilt fotograferen. Als je er eenmaal één hebt gevonden die stil blijft zitten, moet je nog bereid zijn om een paar natte knieën en ellenbogen te krijgen.

 

Lees ook: Kettingschalebijter (Carabus granulatus) en Paarse loopkever, Violette schallebijter en Korrelschallebijter.

 

Klik hier voor foto’s van exotische kevers.