conus marmoreus 2-2012 5048De gemarmerde kegelslak (Conus marmoreus) is net als alle andere kegelslakken giftig. Het is echter niet, zoals je helaas vaak op internet leest, de giftigste kegelslak. Die eer gaat naar de Conus geographus. Diens gif is een mengeling van honderden verschillende gifstoffen. Elk van deze slakken heeft genoeg gif om vijftien volwassen mannen mee te doden en het effect van zijn neuromusculaire gif cocktail wordt wel vergeleken met het gelijktijdig door een cobra gebeten worden en het eten van een dodelijke portie fugu. Er zijn meer dan dertig gedocumenteerde sterfgevallen door de Conus geographus bekend.

 

Vroege afbeeldingen van deze kegelschelpen waren vrijwel allemaal gespiegeld. Omdat een geëtste tekening altijd in spiegelbeeld wordt gedrukt lijken deze schelpen in de afbeelding dus linksom te draaien. In de natuur vind je echter geen sinistrale conusschelpen.

 

Rembrandt Conus marmoreusZelfs Rembrandt heeft een ets van deze gemarmerde kegelslak gemaakt. Deze ets is overigens het enige stilleven dat van hem bekend is. De schelp kwam uit zijn eigen collectie van kunst en voorwerpen. Ook hier beeldt de ets een links gedraaid exemplaar af. Met hun handtekeningen gingen de kunstenaars veelal zorgvuldiger om dan met hun afbeelding, deze tekende ze wel in spiegelbeeld.