Stel je voor: een grote winkel, na sluitingstijd. Vrijwel alle klanten staan al buiten behalve twee jongens. Zij zijn na sluitingstijd onder het nog openstaande rolluik door naar binnen gekomen. De kassa’s zijn al gesloten en het personeel wil naar huis. Deze twee jongens hebben daar echter maling aan, zij willen toch nog geholpen worden. Een jonge caissière probeert deze twee jongens uit te leggen dat de winkel al is gesloten en dat zij hen niet maar kan helpen. Ze wordt uitgescholden en de jongens winden zichzelf steeds meer op. De situatie escaleert en de bewaking komt erbij. Deze sommeert de jongens om naar buiten te gaan zodat de winkel dicht kan. Beide jongens maken zich nog kwader en weigeren om weg te gaan, ze willen dat de politie erbij komt. In de tussentijd zijn er veel personeelsleden die niet naar huis kunnen, zij mogen pas weg als de winkel dicht is. Sommige moeten naar hun kinderen, andere hebben nog een lange reis voor de boeg. De jongens houden echter voet bij stuk en eisen dat voor hen de politie langs komt. Deze wordt gebeld maar kan begrijpelijkerwijs niet direct komen opdraven. In de tussentijd voelt het personeel zich gegijzeld. In afwachting van de politie lopen de emoties bij allen op. De bewaker heeft beperkte rechten en mag de jongens niet aanraken, het personeel mag niet naar huis en de aanwezige leidinggevende moet beleefd blijven. Zo blijken twee jongens in staat om een groep van twintig mensen te gijzelen. Uiteindelijk komt de politie, deze praat ook nog even met de jongens en zij gaan zonder verdere consequenties naar buiten. De winkel kan dicht en het personeel mag eindelijk naar huis.

 

Vraag: hoe zou deze situatie te voorkomen zijn geweest en waardoor is zij ontstaan?

 

Waren de jongens fout omdat zij na sluitingstijd nog geholpen wilden worden of was de winkel fout omdat ze dat niet deden? Had de winkel de sluitingstijd moeten negeren, deze regel moeten breken en de jongens toch nog moeten helpen? Maar als zij deze regel zouden kunnen breken waarom dan niet de andere regels? Waarom heeft de bewaker en het personeel deze twee jongens niet gewoon buiten gegooid? Waarom weten die jongens dat de politie voor hen moet komen opdraven en waarom doet de politie dat ook? En waarom worden er geen consequenties aan hun gedrag gesteld?

 

Ik vermoed dat het winkelpersoneel en de bewaker bang voor de politie en de wet waren. Bang voor de mogelijke consequenties van het aanraken en buiten gooien van de twee jongens. Een angst die deze twee jongens niet hadden, zij leken juist aan te sturen op een confrontatie en eisten dat voor hun de politie kwam opdraven. Alsof zij wisten dat er regels waren die zij wel maar anderen niet durfden te breken.