Als er één ding was dat ik op vakantie echt heb gemist dan was het wel mijn eigen wc. Zoals de pot thuis zit, zo zit hij nergens.

 

Op onze camping hadden ze gelukkig niet alleen de “ouderwetse” Franse hurktoiletten maar ook de multiculturele zitpotten zoals wij die van thuis kennen. Het vervelende van de Franse variant is echter dat deze gemakshokjes zo klein zijn dat de deur weliswaar dicht kan maar dat het dan vrijwel onmogelijk is om niet met je neus en knieën tegen deze deur aan te zitten. Als je, na je als een gediplomeerde yogi in alle bochten te hebben gewrongen, eindelijk zit merk je dat deze toiletten altijd gepaard gaan met de gebruikelijke plas water (?) op de vloer. Terwijl je dan probeert om je broek op je knieën en van de vloer te houden, heb je geen handen meer vrij voor je eigen rol wc-papier die je met vooruitziende blik had meegenomen. Want, zoals de ervaren vakantieganger weet hangt er nooit wc-papier op een Frans toilet. Onthand als je bent klem je de rol wc-papier dan maar onder je kin. Maar op een gegeven moment heb je die handen toch echt nodig en dan valt dus of je broek of je rol wc-papier in de plas met water. Na gruwelijk veel gevloek kom je dan uiteindelijk met een knalrood hoofd en een verdachte natte plek op je broek weer uit het hokje.

 

Er zijn gevallen bekend van mensen die tijdens hun vakantie in Frankrijk niet poepen. Het record staat meen ik op twee weken.