enders game posterHoewel deze langverwachte boekverfilming in veel landen al in 2013 was uitgekomen, krijgen wij hem in Nederland nu pas te zien. Ender’s Game is één van de succesvolste boeken van de Amerikaanse schrijver Orson Scott Card. Er zijn dan ook veel fans die met het boek in hun achterhoofd naar de film gaan. Hoewel de verfilming naar mijn smaak het boek goed volgt zijn er natuurlijk altijd criticasters die vallen over regiebeslissingen en aanpassingen. De meningen over deze film zijn dan ook verdeeld.

 

Het verhaal volgt Ender Wiggin, een intelligente jongen die door de Internationale Militie wordt klaargestoomd om de wereld te redden. De Aarde werd jaren geleden aangevallen door een buitenlands ras, slechts door de acties van een briljante strateeg wist men toen de uitroeiing van het menselijke  ras te voorkomen. Wetende dat er ooit een tweede invasie kan komen, leidt men de slimste kinderen in keiharde trainingscentra op tot militaire strategen. In de hoop iemand te vinden die de Aarde kan beschermen.

 

asa butterfieldOm eerlijk te zijn had ik zelf ook niet veel van de film verwacht.  Ender’s Game is een van mijn lievelingsboeken en ik was een beetje huiverig dat men in de film de diepgang en onderliggende spanningen in het boek niet zou kunnen overbrengen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik me prima heb vermaakt. Ender’s Game is, mede dankzij het originele script, fris en oorspronkelijk. De hele film ziet er mooi uit en de scenes in de War Room zijn prachtig ge-choreografeerd. Ender wordt gespeeld door Asa Butterfield, dat magere knulletje uit onder andere Hugo(2011) en The Boy in the Striped Pyjamas(2008). Hij is perfect gecast en zet net als Harrison Ford en Ben Kingsley een overtuigende rol neer.

 

De film heeft een hoog tempo en verveelt niet snel. Mijn enige kritiek is dat er wel wat extra scenes in hadden mogen zitten om de wereld waar Ender in is geboren toe te lichten. Om verklaarbare redenen gaat men in de film minder diep in op de relatie met zijn broer en zus en krijg je ook weinig te horen over de politieke achtergrond van de samenleving. De film had van mij een half uurtje langer gemogen, laten we maar hopen dat er snel een extended versie van op Blu Ray uitkomt.