krukje 1 1-2023 6224De laatste maanden heb ik het erg druk gehad, zo druk zelfs dat er geen tijd was om iets te maken. Zoals zo vaak bouwt dat bij mij een druk op die er dan in één keer uitkomt. Dan moet ik iets maken, maakt niet uit wat. Nu had ik nog wat vuren afvalhout liggen en konden we wel een krukje gebruiken, dus heb ik op een vrije middag met alleen een handzaag, hamer en beitel een krukje in elkaar gezet. Om het krukje wat meer karakter te geven staan de poten onder een lichte hoek naar buiten en lopen ze naar onderen taps toe. Deze poten zijn op de ouderwetse manier met vierkante pen- en gat-verbindingen aan het blad bevestigd en met een wig vastgeklemd. Het resultaat is simpel en sterk.

 

krukje 1 1-2023 6225krukje 1 1-2023 6227krukje 1 1-2023 6230krukje 1 1-2023 6233Ik hou van het uiterlijk van oud gebruikt en verweerd hout. Omdat dit afvalhout al aardig wat beschadigingen had, leek het me leuk om het nog meer te verouderen. Ik heb het krukje met een hamer, zaag en wat raspen flink onder handen genomen en daarna met schuurpapier weer wat gladder gemaakt. Daarna heb ik het oppervlak met een gasbrander geschroeid en met een grove staalborstel opgeborsteld.

 

krukje 1 1-2023 6231krukje 1 1-2023 6235Het krukje was echter nog veel te nieuw en te licht. Omdat vurenhout van nature niet zoveel tannine heeft als bijvoorbeeld eiken, heb ik het eerst met een extreem sterke pot oploskoffie en zwarte thee donker gekleurd. Daarna heb ik het krukje met in azijn opgeloste staalwol ingesmeerd. Deze ijzerazijn reageerde met de tannine uit de thee en kleurde zwart. Daar waar de oplossing het meest in het hout was getrokken, zoals bij de nerven en de beschadigingen, kleurde het hout het diepst. Daarna heb ik alles met een föhn gedroogd, met staalwol opgeschuurd en met gekookte lijnzaadolie ingesmeerd.

 

Als je weet waar je op moet letten, zie je waarschijnlijk direct dat het krukje niet echt oud is, toch vind ik het reliëf van de nerven, samen met het verweerde uiterlijk wel mooi geworden. Het blad is 3 cm dik, 45 cm lang en 20 cm breed. Het krukje is 39 cm hoog.  

 

Lees ook: Patina en Van rode naar zwarte roest.