Donald Trump is het afgelopen jaar zo absurd vaak in het nieuws geweest, dat ik er de laatste tijd bewust wat afstand van heb genomen. Hoewel elk schandaal van zijn hoofd glijdt als boter, merkte ik dat mijn mening over hem daardoor steeds ongenuanceerder werd en vond ik het steeds moeilijker om objectief naar zijn capriolen te kijken. Vandaar dat er op mijn blog de laatste tijd ook geen nieuwe berichtjes over hem zijn opgenomen. Afgelopen vrijdag las ik echter iets over Trump dat me onbewust toch nog deed grinniken.

 

Trump had, net zoals vele presidenten voor hem, het Guggenheim om een kunstwerk in bruikleen gevraagd, zodat ze de slaapkamer van Melania wat konden opleuken. Op zich is dat niets nieuws en vele jaren voor hem werd een dergelijk presidentieel verzoek vrijwel altijd gehonoreerd. De Trumps vroegen het Guggenheim om Van Goghs Landschap met Sneeuw uit 1888, een keuze die van verbazend goede smaak getuigde. De curator van het Guggenheim, en mijn nieuwste heldin, Nancy Spector, gaf echter te kennen dat dit kunstwerk niet beschikbaar was, maar was wel zo beleefd om direct een alternatief aan te bieden, namelijk Maurizio Cattelans America.

 

Dit belangrijke moderne kunstwerk had in het Guggenheim lange tijd rijen van bezoekers getrokken, maar zou desgewenst aan het Witte Huis kunnen worden uitgeleend. Dit sympathieke aanbod van Nancy was niet alleen intelligent maar tegelijkertijd ook zo hilarisch, dat je er alleen maar om kunt grinniken.

 

Cattelans gouden toiletNancy SpectorCattelans America is een lifesize, werkend, 18-karaat gouden toiletpot, waar vele bezoekers van het Guggenheim hun behoefte op hebben gedaan. Cattelans werkstuk past binnen een lange traditie van kunstwerken die gaan over uitwerpselen, waarde en de kloof tussen arm en rijk en wordt vaak gezien als een sneer naar de superrijken en de American Dream.

 

trump golden toilet occupy democratsCattelan begon dit werk vlak nadat Trump zijn kandidatuur had aangekondigd en toen America voor het eerst werd tentoongesteld, werd Donalds ambtstermijn al overschaduwd door heel wat schandalen. Destijds werd er veel gegrapt dat Donald waarschijnlijk op een gouden toilet zou schijten en Trevor Noahs Daily Show liet bezoekers van hun satirische Donald J. Trump Presidential Twitter Library tentoonstelling bij een namaaktour van The Oval Office dan ook plaatsnemen op een (namaak) gouden toilet.

 

Misschien dacht Nancy Donald met dit kunstwerk een onschuldig tegenbod te doen, iets dat meer aansloot bij zijn bekende smaak, maar ik denk dat iedereen wel snapt wat ze hem echt probeert te zeggen.