Midden in het historisch stadscentrum van Antwerpen staat de Hendrik Conscience Erfgoedbibliotheek. Dit is een bewaarbibliotheek, je kunt er geen boeken lenen en ze gooien ook geen boeken weg. Hier wordt 35 kilometer aan boeken bewaard, de oudste 150.000 daarvan staan in de Nottebohmzaal. Deze zaal ligt in het oudste deel van de bibliotheek, de Sodaliteit, en werd in 1936 ingericht als pronkzaal.
De collectie van deze bibliotheek begint in 1481, als stadsadvocaat Willem Pauwels de eerste 41 boeken aan de stad Antwerpen schenkt. Door de jaren heen is deze collectie enorm gegroeid, mede dankzij Christoffel Plantin, aangezien hij en zijn opvolgers van elk boek dat bij hen werd gedrukt een exemplaar aan de bibliotheek schonken. De collectie is door de jaren heen op verschillende locaties bewaard gebleven maar kwam in 1883 terecht in de Sodaliteit aan het toen nog geheten Jezuïtenplein tegenover de Sint-Carolus Borromeuskerk. Tijdens de opening werd er een standbeeld van de Vlaamse volksschrijver Hendrik Conscience, “de man die zijn volk leerde lezen”, onthuld en werd het plein omgedoopt tot het Hendrik Conscienceplein. In 2008 werd de toenmalige naam van Stadsbibliotheek Antwerpen omgedoopt tot haar huidige van Erfgoed bibliotheek Hendrik Conscience.
De Nottebohmzaal, vernoemd naar Oscar Nottebohm, een voor Antwerpen belangrijke mecenas, werd in 1933 door stadsarchitect Emiel Van Averbeke omgebouwd tot een twee verdiepingen tellend magazijn, lezing- en tentoonstellingsruimte. De oorspronkelijke gietijzeren gaanderijen werden hierbij behouden. In deze zaal staan niet alleen enkele van de oudste boeken van Vlaanderen maar ook twee grote aardglobes van Willem en Joan Blaeu, een grote Egyptische kast en enkele borstbeelden.
Lees ook: De opkamer van Teylers.
Klik hier voor meer foto’s van de Nottbohmzaal in Antwerpen en hier voor meer foto’s van Bibliotheken, oude collecties en natuurhistorische musea.
Geen reacties
Reageer: