vloekenVloeken mag niet, het is onbeleefd en slecht voor je zielenheil. Toch kan vloeken flink opluchten, door uiting aan je frustraties te geven gaat er wat druk van de ketel. Maar een goede vloek helpt niet alleen tegen frustratie, hij werkt ook goed tegen de pijn, beter zelfs dan een flinke au of ai. De pijn gaat er in en komt er als het ware als een vloek weer uit.

 

De Britse psycholoog Richard Stephens liet studenten hun hand in een bak met ijskoud water houden. Als ze erbij mochten vloeken hielden ze het niet alleen langer uit maar vonden ze het experiment ook minder pijnlijk. Je kunt dus concluderen dat vloeken helpt bij het verwerken van pijn.

 

Helaas heeft Stephens niet onderzocht of een sterkere vloek ook beter werkt dan een zwakkere en of je vloeken dus, net als pijnstillers, kunt doseren. Vloeken hebben over het algemeen heel wat minder bijwerkingen dan de meeste farmaceutische middelen. Het zou dus geen slecht idee zijn als je een forse vloek op recept zou kunnen krijgen. Ik zal er mijn huisarts bij het volgende bezoek eens naar vragen.