david yarrow africa 12-2018Momenteel kun je in Antwerpen bij Leonhard’s Gallery naar het werk van David Yarrow kijken. Yarrow is een van de bekendste en succesvolste fotografen van onze tijd. Zijn bekendste foto uit 2018 heet Africa. Op deze foto komen twee iconen samen. Tim, een van de bekendste en grootste mannetjes olifanten in Kenia en de Kilimanjaro.

 

Als je deze foto op je computerschermpje of tablet ziet, denk je wellicht, ja inderdaad best leuk voor aan de muur. Je moet je dan wel realiseren dat bijna alle prints al zijn uitverkocht en dat ze voor zo’n 125.000 euro over de toonbank gaan, ingelijst, dat dan wel. Toch is deze foto als je hem in het groot (180 x 243cm op barietpapier) ziet, meer dan overweldigend. Net als vrijwel al Yarrow zijn foto’s vult het onderwerp het frame en barst het van de dynamiek. Rechts Tim in diepe grijs en zwarttinten die recht op de camera afrent, met het droge stof voor zijn poten, en links de bewolkte Kilimanjaro in atmosferisch grijs en wit. De negatieve ruimte om Tim, is nagenoeg perfect, waarbij zijn zwiepende staart mooi zijn silhouet doorbreekt. De ongelijke slachttanden pakken net voldoende licht, net als de zijkant van zijn kop en slurf om het krachtige silhouet wat meer ruimte te geven. Alles in de foto werkt mee, het is een perfecte combinatie van dynamiek en sereniteit, uitgevoerd in glorieus zwartwit. En wat mij betreft zijn ambitieuze titel Africa meer dan waard.

 

Nu moet je je wel realiseren dat Tim in het echt een radiozender om zijn nek heeft, deze kun je nu, omdat Yarrow plat op zijn buik op de grond lag, vanwege het lage standpunt net niet zien, ook was hij daar natuurlijk niet alleen, meerdere gidsen en begeleiders waren er om hem te beschermen. Zelfs deze ontmoeting met Tim was niet toevallig, daar had een groep scouts voor gezorgd. Uiteindelijk worden dit soort foto’s al lang niet meer door slechts één man gemaakt. Er is een heel team voor nodig, vind ik dat jammer? Aan de ene kant wel, het haalt iets van de romantiek uit het beeld en het geeft mij het gevoel dat ik, zonder zo’n team en al die voorbereiding een dergelijke foto dus hoogstwaarschijnlijk nooit zal kunnen maken. Aan de andere kant ook juist weer niet, goede fotografie hangt niet van toevalligheden af, het vraagt veel tijd en voorbereiding voordat echt alles in het beeld bij elkaar komt. En dat doet het in deze foto zeer zeker.

 

De tentoonstelling loopt tot 23 december, als je in de gelegenheid bent, ga dan even kijken. Er hangen niet veel werken, maar wat er hangt is ronduit fantastisch en de kans om zo’n iconische foto toch eens te zien zoals hij is bedoeld, perfect afgedrukt op groot formaat, is meer dan de moeite waard.