De jager van vroeger is de handelaar van nu. Altijd en overal probeert men zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Terwijl iedereen aan de ander wil verdienen wil niemand dat er aan hem wordt verdiend. Van eerlijke ruilhandel is al lang geen sprake meer.

 

Bij enquêtes blijkt dat de meeste gezinnen niet meer weten hoeveel mobiele telefoons of fotocamera’s ze bezitten en vrijwel niemand weet uit zijn hoofd hoeveel elektrische apparaten hij of zij in huis heeft. We kopen en vervangen. En aangezien we niet meer hoeven te jagen op eten jagen we op koopjes. De beer is vervangen door een iMac. Vroeger ging men pas weer op jacht als de beer op was. Nu consumeren we zonder te verteren. Er blijft evenveel over na het gebruik als voor de aanschaf.

 

Omdat je nooit in alles de goedkoopste kunt zijn en tegelijkertijd winst kunt maken zoeken fabrikanten continu naar nieuwe producten. Elk nieuw product biedt nieuwe omzetkansen en daarmee nieuwe marge. Tot ook dat product door de slag om de laagste prijs volledig wordt uitgehold en men weer naarstig op zoek moet naar een nieuwe omzetstimulans. Of men iets nu wel of niet nodig heeft, men wil het en daarbij ook nog eens voor de laagst mogelijke prijs. Fabrikanten zien hun marges eroderen en worden door de moordende concurrentieslag om de laagste prijs steeds meer gedwongen om te gaan besparen op hun kosten. Goedkopere materialen en lagere loonkosten zijn dan de enige oplossing. De kwaliteit van het product, de duurzaamheid van de productie en de werkomstandigheden van de productiemedewerkers zijn allen ondergeschikt aan de prijs. Of het nu gaat om een MP-3 speler of een kipfilet, men koopt het daar waar men het minste betaalt. Waarde en prijs zijn volledig losgekoppeld. Men betaalt tweehonderd euro voor een jurk en twee euro voor een kilo vlees.

 

De toenemende vraag naar nieuwe producten en de concurrentieslag om de laagste prijs geven steeds meer vaart aan onze dwangmatige en oncontroleerbare neiging tot consumeren. Deze vicieuze cirkel wordt met elke rondgang moeilijker te verlaten, groef naar groef slijt hij dieper.