rafinesqueConstantine Samuel Rafinesque (1783-1840) was een buitengewoon gedreven natuurwetenschapper die menig jaar van zijn leven aan het ontdekken en beschrijven van nieuwe soorten heeft gewijd. Helaas stond hij bekend als excentriek en verward en kwam het wel eens voor dat hij bekende soorten van een nieuwe naam voorzag. Zijn obsessie om nieuwe soorten te benoemen heeft er zelfs eens toe geleid dat hij enkele onbestaande soorten heeft beschreven. Dit was echter niet volledig zijn schuld, hij werd hiertoe verleid door de beroemde Amerikaanse natuurschilder John James Audubon.

 

rafinesque schetsTussen 1818 en 1826 was Rafinesque een professor in de natuurhistorie aan de Transylvania University in Lexington. Hij had enkel zware tegenslagen in zijn leven te verduren gehad en deze hadden hem verward en eenzaam achtergelaten. Hij was excentriek, ging vreemd gekleed en was eenkennig. Als gevolg daarvan was hij vaak het middelpunt van spot. In 1820 bracht hij tijdens een expeditie een bezoek aan John James Audubon. Over de tijd die Rafinesque in zijn huis verbleef, schreef Audubon een weinig flatteus verslag. Hoewel we weten dat Audubon er niet wars van was om halve waarheden te verkondigen, kunnen we toch constateren dat Rafinesque een enigszins verwarde en goedgelovige indruk had achtergelaten. In een passage uit Audubons dagboek beschrijft hij hoe hij s ’avonds laat Rafinesque in zijn blootje op zijn logeerkamer met Audubons Cremola-viool naar vleermuizen zag slaan. Audubons dure viool overleefde deze jacht niet. Misschien uit wraak over het verlies van zijn viool of gewoon uit kwaadwillendheid, beschreef Audubon hem later enkele vissoorten uit de buurt. Hij maakte er schetsen bij en beschreef hun uiterlijk. Verrukt als Rafinesque was over het ontdekken van nieuwe soorten kwam het niet bij hem op dat Audubon deze dieren ter plekke verzon. Rafinesque gebruikte deze aantekeningen daarna als het uitgangspunt voor de beschrijving van, wat hij dacht, volledig nieuwe diersoorten, iets wat hem later veel spot opleverde.

 

Rafinesque stierf in Philadelphia, alleen, verarmt en verward, maar leeft voort in de toevoeging Raf. achter de vele diersoorten die hij als eerste heeft beschreven. Zoals in Corynorhinus rafinesquii (Rafinesque’s big-eared bat), de vleermuis die hij in Audubons huis met zijn Cremola-viool had overmeesterd.

 

De door Audubon verzonnen vissen waren:

Black dotted perch; Perca nigropunctata Rafinesque 1820

Red eye; Aplocentrus caliiops Rafinesque 1820

White eyes barbpt; Pogostoma leucops Rafinesque 1820

Big mouth sucker; Catostomus megastomus Rafinesque 1820

Devil jack diamond fish; Litholepis adamantinus Rafinesque 1820

Flatnose doublefin; Dinectus truncates Rafinesque 1820