174,038+euro+per+ons69.615,00 Euro is wat een menselijk lichaam kost, een torso kost 56.644,00 euro en een hoofd 22.015,00 euro. Althans volgens dr. Gunther von Hagens. Via zijn website kun je menselijke lichaamsdelen en organen kopen, voor wetenschappelijk onderzoek of ter decoratie. Naar eigen zeggen zijn de “echte” menselijke preparaten alleen te koop voor gekwalificeerde eindgebruikers, hoe dit gecontroleerd gaat worden is echter onduidelijk. Slechts zij, die kunnen aantonen deze menselijke resten voor wetenschappelijke doelen te gebruiken, kunnen deze bij hem kopen. De paraplu van “wetenschappelijk onderzoek” gaat er dus zorg voor dragen dat deze menselijke resten niet louter ter versiering en uit winstbejag verkocht gaan worden. Dezelfde paraplu die momenteel walvissen tegen de commerciële walvisvangst beschermd.

 

Dr. Von Hagens laat de niet wetenschappelijke verzamelaar echter niet in de kou staan. Voor hen heeft hij hoge resolutie prints tegen gereduceerde prijzen. Ook kun je bij hem terecht voor sieraden die gemaakt zijn van, vooralsnog, dierlijke lichaamsdelen. Zo verkoopt hij halsbanden, polsbanden en oorbellen gemaakt van giraffenstaart of stieren testikels.

 

Eén van de vroegere controverses bij het werk van Gunther von Hagens betrof de herkomst van de lijken voor zijn tentoonstellingen. Veel kwamen er uit Chinese gevangenissen en waren aan hem verkocht door communistisch China. Noch deze geëxecuteerde of gestorven gevangen noch hun nabestaanden hadden enig zeggenschap over hoe er na hun dood met hun lichaam werd omgegaan.

 

Waar ik me een beetje zorgen over maak is de vaak flexibele moraal van regeringen of mensen als het gaat om geld. Zorgt dr. Von Hagens nieuwste handeltje er straks niet voor dat er nog meer prijskaartjes aan het menselijke lichaam komen te hangen? De mensen die nu hun lichamen aan Gunther von Hagens doneren worden per ons verkocht. Zouden we niet allemaal beter af zijn als zij een normaal donorcodicil invulden? Gunther von Hagens bestaat bij de gratie van de controverse. Teleurgesteld in de waardering vanuit de kunstwereld lijkt hij als een geperverteerde Joseph Beuys wraak te willen nemen door grof geld te verdienen aan onze “wetenschappelijke” fascinatie.