Schorsmarpissa (Marpissa muscosa) 2-2015 1866Schorsmarpissa (Marpissa muscosa) 2-2015 1868Als je nu achter loszittend schors van dode bomen kijkt, vind je daar vaak tientallen witte cocons. Veel daarvan zijn van zakspinnen maar er zitten er ook van de Schorsmarpissa tussen, onze grootste inheemse springspin. De cocons van zakspinnen en Schorsmarpissa lijken sterk op elkaar, beide zijn ongeveer 2 cm groot, maar die van de Schorsmarpissa zijn veel sterker en scheuren niet zo snel als je ze uitrekt. Deze springspinnen zijn soms zo talrijk dat er meer dan 100 exemplaren op één boom kunnen voorkomen. In dat geval treedt er een hiërarchie in werking en zullen de exemplaren met een lagere rang zich terugtrekken als er een spin met een hogere status langskomt. Dit doen ze dan door hun voorpoten te spreiden en zich langzaam terug te trekken.

 

Schorsmarpissa (Marpissa muscosa) 2-2015 1876De vrouwtjes zijn makkelijk van de mannetjes te onderscheiden aan de gele haarband onder hun ogen. In de zomer vergroot zij haar woonspinsel  tot zo’n 4 cm en plaatst daarin haar platte eicocons. Dit kunnen er maximaal vijf zijn en ze zal haar eieren tot dat ze uitkomen bewaken. De jonge spinnen maken in de opvolgende winter hun eigen kleine cocons, waarin ze pas in de zomer daarna volwassen zullen worden. Pas het jaar daarna zullen zij zich zelf voortplanten. Springspinnen hebben enkele van de beste ogen van het dierenrijk en kunnen met hun acht ogen niet alleen 360 graden in de rondte kijken maar zien met hun voorste ogen, die je als twee koplampen aanstaren, ook uitstekend diepte. Daardoor kunnen ze hun prooi besluipen en bespringen.

 

Schorsmarpissa (Marpissa muscosa) 2-2015 1877De Schorsmarpissa is afgezien van zijn grootte (mannetjes tot 8 mm en vrouwtjes tot 11 mm), herkenbaar aan het afgeplatte lichaam, de duidelijk geringde poten en het contrastrijke grijs tot geelbruine kabelpatroon op het achterlijf. Ze komen overwegend voor op zonnige verticale stammen en zijn uiterst alert, bij de geringste verstoring kruipen ze in een nabijgelegen spleet of gat weg. Gelukkig zijn ze ook erg nieuwsgierig waardoor je ze soms  toch redelijk goed kunt fotograferen. De Schorsmarpissa is net als de Koninginnepage bij de pagevlinders de typesoort van het geslacht Marpissa.

 

Lees ook: Huisspringspin (Euophorus lanigera), Zebraspringspin (Salticus scenicus) en Eikenspringspin (Ballus chalybaeius).