Weblog

Sinister

vrijdag, 25 juni 2010

Al eeuwen is alles dat van links komt slecht. Het woord zegt het al link(s). Van oudsher groet men met rechts en snuit men de neus met links. In de middeleeuwen dacht men zelfs dat iemand die met links schreef door de duivel was bezeten. Helaas is het zelfs zo dat linkshandige beduidend korter leven. Ook in andere talen wordt dit verschil tussen goed en slecht gemaakt. In het Latijn is links ‘sinister’ oftewel duister en onheilspellend, rechts is dexter. Het Engelse dexterous betekent handig en competent.Busycon-contrarium

 

Deze voorkeur voor rechts beperkt zich niet alleen tot de taal. In de theater wereld kwam de slechterik altijd van rechts naar links het toneel op, een beweging naar links werd namelijk geassocieerd met kwaad. De held kwam van links naar rechts op en zijn beweging naar rechts werd geassocieerd met goed.

 

Rechts en rechtsomdraaiende bewegingen hebben ook in de natuur haar voorkeur.
Zo is DNA altijd een rechtsdraaiende wenteltrap en is rechtsdraaiende yoghurt beter te verteren dan linksdraaiende. Ook vrijwel alle schelpen zijn rechtsom draaiend. Ze groeien in een spiraal net als DNA en hun opening zit rechtsonder aan de voorkant. Een rechtsdraaiende schelp is heilig, ze symboliseert de beweging van de zon, maan, planeten en sterren langs de hemel. Een linksdraaiende schelp symboliseert vernietiging en transformatie, linksdraaiende schelpen zijn uiterst zeldzaam. Laat er nu echter één soort schelp zijn die vrijwel altijd linksdraaiend is, de Busycon contrarium. Een tot 40cm. grote eetbare wulkachtige, ik weet alleen niet of hij ook slecht verteerbaar is.

Doel in België

vrijdag, 25 juni 2010

doel+03-2010-0787Het kleine dorpje Doel ligt onder de rook van een kerncentrale op de linkeroever van de Schelde. Het moet wijken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. Deze uitbreidingsplannen stammen al uit 1963, al die tijd hebben protesten en juridische blunders het verdwijnen van Doel kunnen vertragen. Hoewel niemand is onteigend is het dorpje toch leeggebloed. Steeds meer bewoners vertrokken en in september 2003 werd de dorpsschool gesloten, er waren nog maar acht leerlingen over. Terwijl het inwonersaantal slonk groeide het aantal inbraken. Nadat Doel media aandacht had gekregen volgde er een ware golf aan kraak en inbraak. Al die tijd en zelfs nu nog woonden er echter mensen. Een bejaarde inwoner verwoorde zijn situatie als volgt: “Ik heb nachten wakker gelegen, er waren hier zowel bij dag als bij nacht roofbendes actief. Ze haalden alles weg wat maar kon worden losgemaakt. Radiatoren, kasten, dakvensters alles werd geroofd. Het werd stilletjes aan onleefbaar. Tegenwoordig is het minder, alles van waarde is al gesloopt. Er valt niet veel meer te halen”.

 

Door de jaren heen is Doel een bezienswaardigheid geworden. Na krakers en dieven kwamen de kunstenaars en toeristen. Toen ik er in 2010 ging fotograferen was net bekend gemaakt dat Doel definitief ging verdwijnen. We troffen gesloopte en vernielde woningen aan. Het was er rustig naast ons waren er slechts twee anderen, ook aan het fotograferen. Woningen waren van voren potdicht getimmerd maar lagen van achter volledig open, kozijnen waren verwijderd en veel was vernield. We vonden speelgoed, graffiti, bedden en huiswaar, allerlei sporen van eerdere en latere bewoning.

 

Teksten achter ramen en leuzen op muren spraken van wanhoop en onmacht. Veel bewoners hebben er alles aan gedaan om te kunnen blijven. Maar uiteindelijk bleek dat toch tevergeefs, ook zij zijn vertrokken.
Het was vreemd om zo’n woning te betreden, na de bewoners, de vandalen en de krakers kwamen nu de fotografen binnen. Het waren huizen die mensen met lood in hun schoenen hebben verlaten. Nu de verf verder afbladdert en de regen binnenkomt zijn zelfs de krakers grotendeels vertrokken. Toch zijn de woningen niet leeg, misschien omdat veel bewoners niet vrijwillig zijn vertrokken, ze teveel herinneringen en liefde hebben moeten doel+03-2010-1136achterlaten.

Een brief achter een raam: “ik heb hemel en aarde verzet..”.

 

Klik hier voor meer foto's van Doel

 

 

borrelia burgdorferi

dinsdag, 22 juni 2010

schapenteek+(ixodes+rizinus)+1530De schapenteek ( ixodes ricinus ), het engste en gevaarlijkste dier in onze bossen.
Zowel ik als mijn partner zijn ooit besmet met de ziekte van Lyme. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de borrelia burgdorferi bacterie en wordt overgedragen door de beet van een teek. Dit kleine beestje is momenteel ver uit het gevaarlijkste dier in onze bossen. Maar al te vaak wordt iemand gebeten zonder dat door te hebben, vooral de kleine larven en nimfen ( vaak kleiner dan 1mm ) zijn erg moeilijk te ontdekken. Het is niet altijd verstandig om in korte broek en sandalen door het bos te wandelen. Een tekenbeet is namelijk zo opgelopen en wordt niet altijd opgemerkt.

schapenteek+(ixodes+rizinus)+3215schapenteek+(ixodes+rizinus)+1690

 

 

 

 

Een mogelijke besmetting kan zich uiten door een ringvormige verkleuring rondom de beet. Enige tijd later kan men griepachtige verschijnselen krijgen. Deze kunnen weer verdwijnen. Als de ziekte zich onbehandeld verder verspreid kan dit leiden tot neurologische, dermatologische, reumatologisch, cardiologische, opthalmologische en psychiatrische klachten, al met al geen vrolijk vooruitzicht. Hier komt helaas nog bij dat er tot op heden geen enkele test is die een uitsluitende diagnose van deze ziekte kan stellen. Deze irritante kleine beestjes horen tot de klasse van de Arachnidae. Ze gaan van ei naar larve en nimf tot volwassen teek en zijn tussen de 0,5 en 3mm groot. Tijdens elke levensfase voeden ze zich maar één keer en uitsluitend met bloed. Een volwassen wijfje dat zich heeft gevoed kan tot groter dan 1cm. opzwellen en meerdere duizenden eitjes leggen.

Tijdens mijn wandelingen kom ik ze helaas maar al te vaak tegen, ze klimmen langs gras en struiken omhoog en wachten met opgeheven klauwtjes tot ze kunnen overstappen op een gastheer. Eenmaal overgestapt lopen ze vaak naar een specifiek plaats. Bij veel dieren hechten de nimfen ze zich bij de oren of de neus. De volwassen teken kunnen zich overal vastbijten. Tussen de 25% en de 50% van de teken is besmet met de borrelia burgdorferi bacterie en dit percentage blijkt nog steeds te stijgen. Controleer jezelf en anderen goed na een wandeling en verwijder eventuele teken zo snel mogelijk met een tekentang. Controleer daarna nog regelmatig de beetplaats op eventuele verkleuringen.