Weblog

69.615,00 Euro

Friday, 5 November 2010

174,038+euro+per+ons69.615,00 Euro is wat een menselijk lichaam kost, een torso kost 56.644,00 euro en een hoofd 22.015,00 euro. Althans volgens dr. Gunther von Hagens. Via zijn website kun je menselijke lichaamsdelen en organen kopen, voor wetenschappelijk onderzoek of ter decoratie. Naar eigen zeggen zijn de “echte” menselijke preparaten alleen te koop voor gekwalificeerde eindgebruikers, hoe dit gecontroleerd gaat worden is echter onduidelijk. Slechts zij, die kunnen aantonen deze menselijke resten voor wetenschappelijke doelen te gebruiken, kunnen deze bij hem kopen. De paraplu van “wetenschappelijk onderzoek” gaat er dus zorg voor dragen dat deze menselijke resten niet louter ter versiering en uit winstbejag verkocht gaan worden. Dezelfde paraplu die momenteel walvissen tegen de commerciële walvisvangst beschermd.

 

Dr. Von Hagens laat de niet wetenschappelijke verzamelaar echter niet in de kou staan. Voor hen heeft hij hoge resolutie prints tegen gereduceerde prijzen. Ook kun je bij hem terecht voor sieraden die gemaakt zijn van, vooralsnog, dierlijke lichaamsdelen. Zo verkoopt hij halsbanden, polsbanden en oorbellen gemaakt van giraffenstaart of stieren testikels.

 

Eén van de vroegere controverses bij het werk van Gunther von Hagens betrof de herkomst van de lijken voor zijn tentoonstellingen. Veel kwamen er uit Chinese gevangenissen en waren aan hem verkocht door communistisch China. Noch deze geëxecuteerde of gestorven gevangen noch hun nabestaanden hadden enig zeggenschap over hoe er na hun dood met hun lichaam werd omgegaan.

 

Waar ik me een beetje zorgen over maak is de vaak flexibele moraal van regeringen of mensen als het gaat om geld. Zorgt dr. Von Hagens nieuwste handeltje er straks niet voor dat er nog meer prijskaartjes aan het menselijke lichaam komen te hangen? De mensen die nu hun lichamen aan Gunther von Hagens doneren worden per ons verkocht. Zouden we niet allemaal beter af zijn als zij een normaal donorcodicil invulden? Gunther von Hagens bestaat bij de gratie van de controverse. Teleurgesteld in de waardering vanuit de kunstwereld lijkt hij als een geperverteerde Joseph Beuys wraak te willen nemen door grof geld te verdienen aan onze “wetenschappelijke” fascinatie.

Economie op zijn Chinees

Tuesday, 2 November 2010

Ordos+spookstad+3Sinds er in het Kangbashi district bij Ordos in China enorme kolen en gasreserves zijn ontdekt behoort dit gebied tot één van de rijkste van China. Om de inwoners te stimuleren hun geld dicht bij huis te investeren heeft de Chinese regering binnen vijf jaar tijd een volledige nieuwe stad uit de grond gestampt. Ontworpen voor meer dan 2 miljoen inwoners zijn er kantoorgebouwen, musea, theaters, sportzalen en woonwijken gebouwd die echter nagenoeg allemaal leeg staan. Omdat alle woningen wel zijn verkocht vindt de Chinese regering nieuw Ordos toch een succes. De woningen, die allemaal als investering zijn gekocht, staan leeg omdat blijkbaar niemand er wil wonen, Ordos is een spookstad. Toch weerhoudt dit de regering er niet van om te blijven bouwen. In 2009 won het Nederlandse architecten bureau VMX-architects nog de opdracht om voor Ordos een 43 miljoen euro kostend Hilton Hotel te ontwerpen. En zo wordt de stad een doel op zich, zolang men woningen kan blijven verkopen zal er gebouwd blijven worden. Ik ben benieuwd hoe groot deze lege stad uiteindelijk kan worden.

Ordos+spookstad+2Ordos+spookstad+1

Meeuwen

Sunday, 31 October 2010

jonge+zilvermeeuw+(larus+argentatus)+10-2708Ik kom graag aan zee, het voelt altijd als thuiskomen. Je kunt nergens zo lekker uitwaaien als op het strand. Het liefst zou ik de wind dwars door me heen laten blazen. Mijn mond in en mijn oren weer uit, alles even doorluchten. Het was koud en grauw, er stond een harde wind en er jaagden schuimvlokken over het strand. Meeuwen verzamelden zich op de plaatsen waar meshelften aanspoelden en deden zich daar te goed aan de schelpen. Veel zilvermeeuwen hadden nog hun jeugdveren. Het geluid van meeuwen en golven die zich van het strand terugtrekken geven me altijd het gevoel dat ik iets verloren, iets vergeten ben. De hele middag heb ik met mijn camera achter de meeuwen aan gerend. Aan het eind van de dag was ik tot op mijn ondergoed nat en had ik honderden foto’s gemaakt.

Strandjatten

Sunday, 31 October 2010

strandjatten+hoek+van+holland+10-2010+2675Als het woord jutten komt van jatten en jatten van vingers dan zijn dit dus strandjatten.

Wintertijd

Sunday, 31 October 2010

boycot+de+wintertijdVannacht gaat de klok weer een uurtje terug. We gaan weer naar ons “echte” tijdsysteem. Tijdens zomertijd, of in het Engels Day Saving Time, zetten we de tijd altijd fictief een uurtje vooruit. Hiermee houden we het ’s ochtends langer donker en ’s avonds langer licht. Dit zou voor een betere nachtrust en minder verlichtingskosten zorgen. Zou het echter niet beter zijn om niet naar de wintertijd terug te gaan? ’s Ochtends is het nu toch donker ongeacht het tijdstip waarop je opstaat en ’s avonds zou een uurtje meer licht op de verlichtingskosten kunnen besparen. Waarschijnlijk is elk uur extra licht dat we in deze donkere maanden krijgen nog beter voor onze gezondheid ook. In elk geval wel voor mijn humeur. Ik vind het helemaal niet erg om in het donker naar mijn werk te fietsen maar om elke avond in het donker naar huis gaan vind ik verschrikkelijk. Dus bij deze boycot ik de wintertijd, mijn horloge en wekker worden niet verzet! Ik ga gewoon een uur eerder naar mijn werk, nu maar hopen dat ik dan ook een uurtje eerder naar huis mag.

De etymologie van entomologie

Friday, 29 October 2010

De woordherkomst of ontstaansgeschiedenis van een woord (etymologie)verklaart waar een woord vandaan komt en geeft een historische verklaring voor de manier waarop de vorm van een woord tot stand is gekomen. Veel woorden hebben een boeiende en verrassende oorsprong. Eén van deze woorden is het woord entomologie.

 

De woordherkomst van entomologie (insectenkunde) heeft te maken met de insnijdingen die insectenlijven kenmerken. Het Griekse éntoma (insecten) hoort bij het werkwoord entémnein (insnijden), het woord entomologie is hiervan afgeleid. Plinius de Oudere heeft het Latijnse insectus gebruikt als leenvertaling van éntoma. Insectus is het voltooide deelwoord van insecare (insnijden). Plinius noemde de insecten zo vanwege “de insnijdingen, die het lichaam verdelen in afzonderlijke delen”. In het Nederlands gebruikte men in de 16e eeuw het woord kerfdiertjes. Waarbij men kerf moet lezen als insnijding, inkeping. Zo hebben het Latijnse insect, het Griekse éntoma en het Nederlandse kerfdiertje een vergelijkbare ontstaansgeschiedenis. Allen verwijzen naar de morfologie van het grootste phylum van de arthropoda.

De heremietkreeft

Friday, 29 October 2010

heremietkreeft+(pagurus+bernhardus)+10-2010+2851Op het strand vond ik laatst een heremietkreeftje. Mooi weggestopt in een wulk. Toen ik hem oppakte schoot hij meteen de schelp in. Ik heb hem toen teruggezet en gewacht tot hij weer tevoorschijn zou komen. Dat deed hij heel voorzichtig, steeds een stukje verder naar buiten en dan ineens weer helemaal terug. Dit herhaalde hij een paar keer. Op het laatst was hij ver genoeg naar buiten om met zijn oogjes onder de schaal van de schelp door te kunnen kijken. Veel verder dan dat vertrouwde hij het niet.

 

heremietkreeft+(pagurus+bernhardus)+10-2010+1557In één van de lege wulkschelpen die we mee naar huis hadden genomen bleek ook nog een kleine alikruik te zitten, met een klein heremietkreeftje erin. Hier kwamen we pas achter toen hij met schelpje en al uit de grotere schelp was gekropen. Dit kreeftje kwam echter al snel helemaal uit het alikruikje en ging vrijwel meteen daarna dood. Ik denk dat hij te lang bij het water vandaan was. Heremietkreeftjes zijn eigenlijk geen kreeften en geen krabben, ze behoren tot een eigen familie, de Paguroidae (tienpotige kreeftachtige). Ze hebben geen pantser op hun achterlijf en gebruiken lege schelpen om zich te beschermen. Ik stond er eerder niet bij stil maar heremietkreeften hebben een gedraaid achterlijf zodat zij beter in schelpen passen. Al deze kreeften zijn, net als de meeste schelpen, rechtsom gedraaid. Zover ik heb kunnen achterhalen bestaan er geen linksom gedraaide heremietkreeften. De rechter schaarpoot van deze kreeften is ook veel groter dan de linker.

 

heremietkreeft+(pagurus+bernhardus)+10-2010+1554Heremietkreeften voeden zich op verschillende manieren. Ze hebben in hun bek een zeef waarmee ze plankton kunnen uitfilteren, ze kunnen een slijmnet uit hun bek laten hangen waarmee ze plankton vangen en hebben borsteltjes aan hun mond waarmee ze kleine diertjes tussen zandkorrels kunnen opvegen. In de Noordzee komt maar één soort voor, de gewone heremietkreeft.

Casco Hemiksem

Wednesday, 27 October 2010

casco+hemiksem+10-2010+1093De Casco scheepswerf in Hemiksem is de enige scheepswerf in Vlaanderen en één van de weinige in de Benelux die de allergrootste binnenschepen kan droogleggen. In 2000 ging de scheepswerf Fulton Hemiksem failliet en ging de werf onder een nieuwe naam en eigenaar verder. Casco staat voor Christine Avonts Scheepswerf Contractors Onderneming, Chistine was de nieuwe directeur na de overname door de Avonts familie. Bij Fulton Hemiksem werkten 75 werknemers, casco startte met slechts 15 werknemers op. Om de scheepswerf weer zo snel mogelijk succesvol te maken werd de helling van 115mtr naar 145mtr verlengd. Casco richtte zich op scheepsherstelling met de hoop uit te kunnen groeien met afbouw, nieuwbouw en contracten voor pontons en kraanvlotten. Dat latere is er echter niet van gekomen, dergelijke bouw heeft zich vrijwel uitsluitend verplaatst naar oost Europa en China. Momenteel houden ze zich bezig met scheepskeuringen, herstelwerkzaamheden en staalconstructies. Op de foto’s kun je zien hoe zij een schip van 90mtr lengte via de helling droogleggen. Het schip wordt boven de uitgeschoven dragers geplaatst en met laag water via de vele kabels op de helling getrokken.

 

klik hier voor meer foto's van casco hemiksem

Afval

Wednesday, 27 October 2010

herfstbladDeze tijd van het jaar is zo mooi. Alle bomen verzamelen hun afvalstoffen en giffen in hun bladeren en laten deze dan, door de sapstroom af te sluiten, langzaam sterven. Tot de steel zo is verdroogd dat het verkleurde dode blad afvalt. De fraaiste kleuren hebben deze bladeren dan. Afval was nog nooit zo mooi geweest. Iedereen wordt er altijd een beetje meewarig van, als de bladeren gaan vallen sluit je het seizoen af. Het wordt steeds donkerder, kouder, grauwer. Deze laatste opleving van kleur is er des te mooier door. Vroeger leerde ik bij biologie dat alles wat eet, poept. Dat betekent eigenlijk dat alles wat groeit afvalstoffen uitscheidt. Groei is één van de definities van leven. Eigenlijk kun je dus ook stellen dat poepen één van de definities van leven is.

 

Nu weet ik het niet van jou maar de manier waarop ik van mijn afvalstoffen afkom is heel wat minder prozaïsch dan de manier van planten. Waarschijnlijk moet je er gewoon niet te lang bij stil staan. Zoals zo veel dingen wordt de wereld er vaak niet gemakkelijker door als je teveel over de dingen nadenkt. Ik denk dus niet aan afvalstoffen en vuiligheid en neem nog wat mooie gekleurde bladeren mee naar huis. Wat zijn bladeren toch een fantastische uitvinding, een mooiere manier om van je afvalstoffen af te komen ken ik niet.

Paddenstoelen

Monday, 25 October 2010

mycena+09-2010+9824Ik snap de fascinatie van sommige mensen voor paddenstoelen wel. Ik ben zelf dol op champignons, shi-take en morieltjes. Hoewel ik cantharellen wat overgewaardeerd vind zijn ze, als je ze zachtjes stoomt, best te genieten. Ook om te fotograferen zijn paddenstoelen leuk, ze komen maar even boven de grond en verdwijnen dan weer. Je weet nooit precies waar en wanneer en ze zijn altijd weer mooi. Toch vind ik het soms jammer als ik er weer eentje heb gefotografeerd. De meeste dieren en planten zijn vrij gemakkelijk te determineren, paddenstoelen daarentegen zijn heel wat lastiger op naam te brengen. Maar misschien ligt het wel aan mijn determinatiegidsje voor onderweg. Hier staan er 1200 in afgebeeld, de één nog meer gelijkend dan de ander. Is het een purpersnede-, helm-, streepsteel-, roestvlek-, grijsbruine gras-, melksteel-, pracht-, grote bloedsteel-, graskleefsteel-, groensnede-, roze sparren-, goudrand- of oranje dwerg-mycena? Het boekje weegt dan ook ruim 1,5 kilo. Soms is een veldgidsje te uitgebreid en ben ik al blij als ik weet dat het een mycena paddenstoeltje is. Daarnaast ben ik ook echt niet van plan om onder de microscoop de sporen te onderzoeken, dat is voor anderen. Ik hou het dus maar gewoon op een mycena.

 

lees ook Onbeleefde lul, Cordyceps en Inktviszwam