Veel Nederlanders vinden dat zij goed Engels spreken, terwijl ze eigenlijk Dunglish praten, een soort van steenkolenengels waarbij ze een mengelmoes van de Nederlandse en Engelse taal maken. Helaas zijn ook veel politici ervan overtuigd dat zij geen tolk nodig hebben en maken ze zichzelf en ons met hun Dunglish behoorlijk belachelijk.

 

Om maar een paar voorbeelden te noemen; De Nederlandse premier Pieter Sjoerd Gerbrandy verbleef tijdens de Tweede Wereldoorlog in Londen en kreeg het Engels maar nauwelijks uit zijn mond. Zo begroette hij Churchill met een “Goodbye Mister Churchill”, welke hier gevat op reageerde met “This is the shortest interview I ever had”. De opmerking van Churchill “Spring is in the air” beantwoordde hij met een “Why should I?”. En op de vraag wat hij het mooiste in London vond zei hij “The ladies toilets”, terwijl hij hun kleding bedoelde.

Voormalige premier Dries van Agt heeft ooit gezegd: “I can stand my little man”. Terwijl Joop den Uyl het Nederlandse volk samenvatte met een; “We are a nation of undertakers”. Joseph Luns wist John F. Kennedy te verrassen met het; “I fok horses”. Kennedy antwoordde hierop met een schamper “pardon” waarop Luns weer zei “yes paarden!”. Neelie Kroes had het over; “Don’t throw the baby in the water” en “Who says A, must say the rest of the alphabet”.

Frits Bolkestein maakte het echter te bont toen hij het tijdens een bespreking over het uitgavenpatroon van Europese beleidsmakers continu had over “golden showers”.

 

Toch zijn het niet alleen politici die dit soort fouten maken, een Nederlandse eigenaresse van een hondenfokkerij stelde zichzelf onlangs op de Engelse televisie voor met het enigmatische; “I fok dogs”. Maar ook rare uitspraken als “I always get my sin”, “Please thank your kok for the wonderful dinner”, “Take your pet off” en “How do you do, and how do you do your wife?” komen regelmatig voor. Het meisje dat in het Nederlands altijd het woordje “hoor” aan het einde van een zin zei had het in Engeland ook niet gemakkelijk.

 

Als iemand nog meer rare voorbeelden van Dunglish heeft hoor ik ze graag.