De lijnen van een mes bepalen zijn karakter. Net zoals de vorm van een letter bepaalt hoe je hem uitspreekt, zorgt de vorm van een mes ervoor hoe je hem gebruikt. Dankzij verbeterde productiemethoden en steeds betere materialen kan men tegenwoordig de meest uitzinnige mesvormen produceren. Een mes is van een gebruiksartikel tot een volwaardig designvoorwerp geëvolueerd en steeds meer mensen houden zich bezig met het ontwerpen en maken van messen. Toch zijn er ook binnen deze wereld ontwerpers die er boven uit steken, Todd Rexford is er daar een van.

 

zt0801bw 8-2015 3350-Over de aanschaf van zijn ZT0801 heb ik even moeten nadenken. Hij was niet goedkoop en leek bedrieglijk eenvoudig. Zijn sobere, volledig stalen uiterlijk en spannende lijnvoering zorgden er echter voor dat ik toch steeds bij dit mes terugkwam. Het is een goede aankoop gebleken. De ZT0801 is een heel praktisch mes dat goed in elkaar zit. Het 8,9 cm lange droppoint lemmet is van Elmax staal en de handvatschalen zijn van titanium. Opengeklapt is het mes 20,8 cm lang en het weegt een forse 165 gram. Dit mes dankt zijn karakter grotendeels aan de gebogen lijnen van het handvat, door deze kromming lijkt het mes onder spanning te staan, alsof het klaar ligt om naar voren te springen. De in het titanium gefreesde lijnen geven het handvat tevens meer grip. De ZT0801 is ontstaan door een samenwerking tussen Todd Rexford en Zero Tolerance. Het mes is gebaseerd op zijn singularity, een bekend custom designmes.

 

zt0801bw 8-2015 3376-Dit is mijn eerste mes met Elmax, dit staal staat bekend om zijn duurzaamheid en het vermogen een snede lang te kunnen houden. Ik heb het al een poosje in gebruik en tot nu toe presteert het prima. Het vier millimeter dikke lemmet heeft een hoge flatgrind en snijdt moeiteloos door karton, stof of dun plastic. Het heeft geen moeite met hardere houtsoorten en dankzij de goede grip op het handvat kun je er veel kracht mee zetten. Het klassieke droppoint ontwerp maakt het mes universeel inzetbaar en zorgt dat het makkelijk is te slijpen. De rug van het lemmet staat onder en kleine hoek ten opzichte van het handvat en duikt als het ware iets naar voren. De buik van het lemmet heeft een lichte recurve, waardoor de visuele massa van het lemmet meer naar voren komt te liggen. Samen met de spitse slijpvlakken op het lemmet geeft dit het een scherp, bijna venijnig uiterlijk. De randen van het handvat zijn afgerond en de lijnen volgen goed de contour van je hand. Hierdoor biedt het onder verschillende houdingen toch goed grip. De open structuur van het handvat zorgt er voor dat het makkelijk schoon is te houden. Feitelijk zijn het twee stevige platen titanium die door een paar poten uit elkaar worden gehouden. Het lemmet heeft geen speling en ligt keurig centraal in het handvat. De framelock heeft aan de binnenkant bij de sluiting een vastgeschroefd roestvrij stalen plaatje, dat ervoor zorgt dat de sluiting (staal op staal) stevig zit, maar niet beklemt. Door het materiaalverschil tussen het staal en het titanium zou de ontgrendeling anders wat stroever kunnen lopen. Het flipper openingsmechaniek werkt mede dankzij het grote KVT-ball bearing system snel en de detent is betrouwbaar.

 

zt0801bw 8-2015 3367Al in al is het een fantastisch mes, met maar een paar minieme minpuntjes. De schroeven van het draaimechaniek wijken mij qua kleur en vormgeving iets teveel af van de rest van het mes, net als de zwarte broekklem. Het zou mooier zijn als deze beter bij het geheel pasten. De geslepen snede zinkt iets weg in het staal van het lemmet, hierdoor ontstaat er een kleine hoek in de lijn tussen de flipper en het lemmet, deze aarzeling in de vorm neemt iets van de visuele spanning uit deze overgang weg.  Daarnaast houdt Zero Tolerance er nogal van om hun mes te bedrukken. Er staat echt teveel tekst op het mes, dit doet afbreuk doet aan zijn solide en sobere karakter.

 

Dit Zero Tolerance mes van Todd Rexford is volstrekt anders dan mijn ZT300 van Ken Onion, beide worden echter gekenmerkt door een voor een productiemes buitengewoon goede afwerking en constructie. De ZT300 is altijd een van mijn favoriete messen geweest, als ik echter een mes moet meenemen, kies ik steeds vaker voor de ZT0801. Hij is net wat lichter en universeler.

 

Lees ook: Zero Tolerance 300bw.