x-men first classPrometheus mag dan de plank mis slaan, er zijn wel degelijk prequels gemaakt die de oorspronkelijke films naar de kroon staken. Denk maar aan het prachtige Batman begins van Christopher Nolan, Star trek van J.J. Abrams en natuurlijk X-man First class van Matthew Vaughn uit 2011. Waar Prometheus het laat liggen, excelleren zij. Deze prequels zorgen ervoor dat je de oorspronkelijke films nog eens wilt zien en dat je je verbaast over hoe goed ze op elkaar aansluiten.

 

In de wereld van X-men leven er gemuteerde mensen met buitengewone krachten. Zij zijn de volgende stap in de menselijke evolutie. De samenleving staat argwanend tegenover deze mutanten en weigert ze te accepteren. Deze cocktail van superhelden en achterdocht zorgt in de films voor het nodige vuurwerk.

 

Charles Xavier, een telepaat, is de leider van het superheldenteam de X-men. Zij beschermen de mensheid en bestrijden kwaadwillende mutanten. Magneto is een mutant met telekinetische krachten over metalen. Hij wordt prachtig neergezet door Michael Fassbender, die tevens de enige noemenswaardige acteerprestatie neerzette in Prometheus, daar speelde hij David, de androide. Magneto is de leider van een mutantenteam dat de mensheid wil vernietigen en was vroeger Charles vriend.

 

De oorspronkelijke X-men films mengden strakke actie met goed acteerwerk. En er was dan ook weinig dat je eraan zou willen veranderen. In X-men First class is de actie is nog steeds overweldigend maar draait het verhaal meer om de relatie tussen Xavier en Magneto. De eerste gaat uit van het goede van de mens en blijft hopen op de acceptatie van mutanten door de samenleving, de ander gelooft dat de mens zich meer door zijn negatieve emoties laat leiden en vreest voor een nieuwe Holocaust. Hun onderlinge twist zorgt ervoor dat beide vrienden uiteindelijk lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Beide standpunten worden belicht en de mooie manier waarop de vriendschap en het conflict worden uitgewerkt, tilt de film zelfs boven de andere X-men films uit. X-man First class biedt ruim voldoende actie en diepgang om ook kijkers die niet bekend zijn met de strips of de andere X-man films te kunnen boeien.