U weet net zo goed als ik dat onze samenleving vergrijst. Maar waar zijn al die bejaarden dan? Waar is dat karakteristieke grijs. Waar zijn de alpino-opa’s met wandelstok? Waar zijn de hangouderen die op een bankje de jonge moeders nastaren?

 

Niet in een kroeg, daar zag ik ze alleen in mijn jeugd. Zittend achter een borrel of hangend over het biljard. Die karakteristieke oude mannetjes zijn allang vervangen door veertigers met te opzichtige brillen. Ook niet in de supermarkt. Daar vind je alleen nog maar gestreste moeders, verveeld kijkende alleenstaande vaders of studenten die kant en klaarmaaltijden “scoren”. Zelfs in de binnenstad zijn ze verdwenen. Tussen al de Marokkaanse hangjongeren, enquêteurs, Veronica-gids-uitdelers en stadstoezicht-houders is er nagenoeg geen 80 plusser te bekennen. Jaren geleden stond ik nog met ongemeend veel plezier op zo’n gebocheld oud vrouwtje te wachten tot ze voor zou dringen om vervolgens met haar strippenkaart een halfje bruin af te rekenen. Nu parkeren de dertigers hun auto op de stoep en dringen voor omdat ze verkeerd geparkeerd staan. Als onze samenleving vergrijst zie ik er zo weinig van, waar zijn al die bejaarden? Wat spoken ze uit?

 

Zijn al die bejaarden verstandig geworden, laten ze het coma-drinken over aan de jeugd? Zijn ze bang om nee te zeggen en blijven ze thuis omdat ze al voor 50% van hun AOW aan Natuurmonumenten overmaken? Of zou het zijn dat ze de Albert Hein bezorgdienst hebben ontdekt of een betere kleurspoeling waardoor het paars van het oude besje is veranderd in mystiek mahoniebruin?

 

Volgens alle statistieken wordt men steeds ouder, maar laten we eerlijk zijn, oud is niet sexy. Met oud verkoop je geen auto’s ( i-pads, Louis Vuitton of Dolce & gabbana). We houden van jong en lekker en sexy. En al die beruchte en gevreesde vergrijsde oudjes, die zitten in bejaardenhuizen. Aan de rand van de samenleving en beschermde kern. Net als bij alle andere kuddedieren, daar waar ze het eerst geofferd kunnen worden. Want als kuddedieren zich in een beschermende kring opstellen doen ze dat niet om de ouderen en zwakkere te beschermen. In tegenstelling, die kring zorgt ervoor dat de sterken beschermd zijn. Die ouderen en zwakken worden naar de buitenkant geduwd zodat zij als eersten worden opgevreten.