blauwborstje (Luscinia svecica) 3-2021 6536Half maart keren veel blauwborstjes (Luscinia svecica cyanecula) vanuit Afrika weer terug naar Nederland en strijken ze neer in onze waterige rietvelden zoals bij de Groene Jonker. Hoewel ze volgens zeggen graag in hoge rietpluimen zitten, is het vaak nog een hele opgave om ze goed voor de camera te krijgen.  Onze blauwborstjes zijn namelijk heel wat schuchterder dan hun roodborstige neven.

 

blauwborstje (Luscinia svecica) 3-2021 6666blauwborstje (Luscinia svecica) 3-2021 6727Om goed voor hun soortgenootjes en potentiele partners op te vallen, zingen de mannetjes uit volle borst en pronken daarbij met hun blauwe keel. Ze zingen dus meestal met hun borst naar de zon. Blauwborstjes zijn echter niet gek en houden potentiele gevaren en wandelaars goed in de gaten, meestal zingen ze dus wat dieper in het riet en wat lager op de stengels. Om toch goed te adverteren waar ze zitten, vliegen ze regelmatig luid kwetterend op om daarna weer met klapperende vleugels en uitgespreide staart tussen het riet te verdwijnen.

 

blauwborstje (Luscinia svecica) 3-2021 6745blauwborstje (Luscinia svecica) 3-2021 6740Wandelaars en blauwborstjes houden elkaar hierbij goed in de gaten en turen tussen de wuivende rietstengels naar elkaar. Zeker voor een fotograaf zijn die stengels lastig, want hoewel het lijkt alsof je er dwars doorheen kunt kijken, zorgen ze er toch vaak voor dat er op de foto een vage waas over het vogeltje ligt. Daardoor zie je fotografen en wandelaars steeds met hun hoofd van links naar rechts bewegen op zoek naar het minst belemmerde zicht op het beminde blauwborstje. Deze mensen worden tegelijkertijd op dezelfde manier goed door de blauwborstjes in de gaten gehouden. Ook zij turen tussen het riet, continu afwegend of ze kunnen blijven zitten, of misschien toch beter kunnen wegvliegen. Het resultaat is bijna komisch.

 

Lees ook: Blauwborstje (Luscinia svecica cyanecula), Roodbosrstje (Erithacus rubecula), Waarom een roodborstje geen oranjeborstje heet, Pareidolie in het riet en Baardmannetjes in de Vlaardingse Rietputten (Panurus biarmicus).