umicore 03-2011 4476Umicore is een Belgisch bedrijf wiens geschiedenis meer dan 200 jaar terug gaat. De vroegste voorloper van het bedrijf stamt uit 1805 als Jean Jacques Dony de concessierechten voor de zinkmijnen van Vieille Montagne verkrijgt. In 1906 wordt Union Miniere opgericht om de minerale ondergrond van Belgisch Congo te ontginnen en komt Vieille Montagne in handen van Union Miniere. Uit deze tijd stamt ook de controverse over Union Miniere’s politieke rol in Congo. Sinds de jaren 90 houdt de firma zich steeds minder met ontginning bezig en veranderdt haar naam in Umicore. Het metaalverwerkingsbedrijf heeft zich gespecialiseerd in recycling, raffinage en verwerking van edelmetaalhoudende materialen. Het boekte in 2010 een winst van 342,5 miljoen Euro en heeft ongeveer 15.000 mensen in dienst.

 

Umicore ligt in Antwerpen in de wijk Hoboken aan de ketelmakerijstraat. Het bedrijf komt vanwege zijn verwerking van zware metalen nog regelmatig in opspraak. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die in de buurt van de fabriek wonen meer lood in hun bloed hebben. Kinderen in de directe omgeving worden dan ook aangeraden om zich regelmatig te wassen en het nagelbijten af te leren (!). De Umicore-fabriek produceerde jarenlang non-ferro metalen en de omgeving rond de fabriek is daardoor vervuild met zware metalen zoals lood en cadmium.

 

Het prestigieuze, door Conix ontworpen, hoofdkantoor van Umicore is meer dan een beetje geïnspireerd op het ontwerp van Diller & Scofidio voor de Eyebeam ateliers in New York. Het is echter toch een geslaagd ontwerp waarbij de golvende lijnen een net contrast vormen met de oude gebouwen en torens. De gevel en het dak zijn compleet bekleed met zink. Het nieuwe gebouw lijkt hierdoor op één geglooide zinken plaat. Dit is blijkbaar niet alleen om bouwtechnische redenen want in 2007 fuseerde Umicore haar zinkactiviteiten met Zinifex tot het Nystar-concern. Deze werd hierdoor gelijk marktleider van de wereldzinkproductie. Saillant detail is dat de Archizinc Trophee dat dit ontwerp heeft gewonnen werd toegekend door VM Zinc, een onderdeel van de Building Unit van Umicore zelf.

 

klik hier voor meer foto's van Umicore