tinker_tailor_soldier_spy_poster01Deze intelligent geschreven spionage film speelt zich af in Londen ten tijde van de koude oorlog. De hoofdpersoon ,George Smiley, een gepensioneerde medewerker van MI-6, krijgt het verzoek om binnen zijn oude divisie een sovjet spion te ontmaskeren.

 

De film ontvouwt zich op een rustig tempo en zit vol met stiltes en innuendo. Het verhaal is intelligent en intrigerend genoeg om de aandacht bij de personages te houden maar biedt weinig inzicht in hun karakters of drijfveren. Verwacht geen ontploffingen of snelle achtervolgingen. Dit is een spionagefilm waarbij de meeste handelingen zich binnenskamers afspelen. Het is moeilijk om je voor te stellen dat de minieme handelingen en gesprekken van de hoofdpersonen ooit tot enigerlei actie zouden kunnen leiden. De schaarse maar goed gedoseerde actiescènes zijn daardoor bijna surrealistisch en versterken het gevoel van onvermijdelijkheid en onmacht. De plotafwikkeling en verhaallijn doen bijna terloops aan maar door de manier van acteren en filmen verkrijgt de film een beklemmend en claustrofobisch gevoel van authenticiteit. Het is alsof de spelers klem zitten in hun ondoorzichtige spel van zet en tegenzet. Langzamerhand groeit bij hen het besef dat het hun eigen paranoia en zwakheden zijn die door hun onzichtbare tegenstanders worden gebruikt.

 

Tinker Tailor Soldier Spy is een film die niet continu probeert om te vermaken maar die juist door zijn ingetogen en sterke spel des te meer overtuigt.