syrinx aruanus 1-2015 1572syrinx aruanus 1-2015 1580Dit is de schelp van de grootste slak (gastropod) ter wereld. Dit exemplaar is 55cm lang en weegt 3750 gram. Er zijn exemplaren bekend van 70cm of groter. Ze leven op zandvlaktes die bij eb droogvallen en komen voor in de warme wateren voor de kust van Noord-Australië. Daar werd de schelp veel gebruikt om er water mee te scheppen en te vervoeren.

 

Syrinx araunus behoort tot de Hemifusus slakken. Deze zijn allemaal vrij groot maar verschillen veel in uiterlijk, waardoor zijn ze soms moeilijk zijn te determineren. Ze zijn het makkelijkst te herkennen aan hun langgerekte vorm met hoge top en lang sifonaal kanaal.

 

De jonge Syrinx slak vormt eerst 8 even grote windingen (protoconch), voordat de schelp zich verbreedt. Deze protoconch wordt later afgestoten en vind je dus alleen bij jonge (kleine) exemplaren. De gekartelde schelprand loopt door in het lange en vrijwel rechte sifonale kanaal en de columella (centrale as) bedekt de navel die is voorzien van een diepe spleet. De kiel van een winding steekt uit over de volgende winding en de schelp heeft een diepe sutuurlijn. Syrinx aruanus heeft een perzikachtige  geeloranje kleur die normaal onder een dik, maar makkelijk te verwijderen, bruin periostracum ligt. Het is een gewilde (maar dure) verzamelaarsschelp.