Sumatraanse tijger (Panthera tigris sumatrae) 8-2021 9067Hoeveel Sumatraanse tijgers er nu nog precies  leven, is niet exact bekend. Sommige bronnen vermoeden dat er wereldwijd nog maar  500 Sumatraanse tijgers over zijn , waarvan zo’n 40% in gevangenschap.

 

Sumatraanse tijgers hebben een korte oranjerode vacht met dicht op elkaar staande zwarte strepen en kunnen net als andere tijgers goed zwemmen. Als ze de tenen van hun brede poten spreiden, hebben ze hiervoor zelfs een soort van zwemvlies. De Sumatraanse tijger wordt gezien als de kleinste tijgerondersoort, met hun 140 kilo en 2,55 meter lengte is hij dan ook een stuk kleiner dan de Siberische tijger, die 250 kilo zwaar en 3,25 meter lang kan worden (excl. de meter lange staart).

 

Sumatraanse tijger (Panthera tigris sumatrae) 8-2021 9078Sumatraanse tijger (Panthera tigris sumatrae) 8-2021 9098Deze onwaarschijnlijk mooie en schuwe tijgers, die oorspronkelijk alleen op Sumatra voorkomen, vermijden daar zoveel mogelijk de gebieden waar enige menselijke invloed voelbaar is. Daar zijn er echter steeds minder van over. Als het zo doorgaat leven deze mooie dieren straks alleen nog in dierentuinen, waar ze gelaten moeten ondergaan wat ze in het wild wilden vermeiden: de nabijheid van mensen.

 

Deze foto’s zijn gemaakt in Blijdorp.