PlanetTerrorPlanet Terror is een overduidelijk “over the top” filmspoof uit 2007 met overdreven grafisch geweld, intentioneel slechte dialogen en een bedoeld absurde verhaallijn. Het geheel levert een uitermate vermakelijke film op die op IMDB terecht 7,5 ster krijgt. De schrijver en regisseur van deze film, Robert Rodriguez, wist extreem gewelddadige scènes op een effectieve en komische manier in zijn film te verwerken.

 

 

 

rambo 4Rambo 4 uit 2008 krijgt op IMDB 7,2 ster. Het is Sylvester Stallone, die niet alleen in zijn eigen film speelde maar hem ook schreef en regisseerde, niet gelukt om de kwaliteit van Rambo 1 ook maar enigszins te benaderen. Misschien had Rodriguez aan Stallone moeten uitleggen hoe hij het grafische geweld in Planet Terror had verwerkt en het hierin tot stijlelement wist te verheffen. Want het overdreven geweld in Rambo 4 dient geen enkel doel, het is ronduit ziekmakend.

 

Alle elementen die in een film worden verwerkt horen ten dienste van het verhaal te staan. Of geweld nu komisch, grafisch of afschrikwekkend bedoeld is, de visualisatie moet in de pas lopen met de presentatie. Zo wisten de Wachowski broertjes in de prachtige film Bound het geweld een gestileerde grafische schoonheid mee te geven en gebruikt Rodriguez het geweld in Planet Terror als komisch en historisch stijlelement. Hun scenes sluiten naadloos aan bij de verhaaltrent van de film. Stallone blijkt echter niet in staat om de juiste toon bij het verhaal te hanteren en het is hierdoor nog een hele opgave om zonder misselijk te worden Rambo 4 uit te kijken.