Deze fiere zwam staat nu nog even met zijn kop omhoog, maar binnenkort scheurt die kop open en zal hij zijn bruine sporen op de wind verspreiden. De aanraking van een zuchtje wind, een regendruppel of een langslopende wandelaar is dan voldoende om miljoenen van zijn microscopische sporen de lucht in te schieten. Maar zelfs als alle sporen zijn verschoten, blijft de voet van deze padenstoel vaak nog tot ver in het volgende jaar staan, ze zien er dan uit als bruine papierdunne verdroogde bekers.
Aan dit uitgedroogde restant dankt de paddenstoel zijn Latijnse naam. Calvatia betekent kaal en excipuliformis komt van vat- of bekervormig. De paddenstoel leeft op de strooisellaag van dood materiaal en heeft een voorkeur voor zandgrond. Ze kunnen behoorlijk groot worden, tot wel 15 a 20 cm hoogte en zijn in het begin wit tot lichtbeige van kleur. Hun oppervlak is dan nog bedekt met kleine spitse schubjes die je er makkelijk af kunt vegen en die er naarmate hij rijper wordt, afvallen. De voet van de steel is vaak geplooid, waar hij zijn Nederlandse naam aan dankt.
In een oud paddenstoelenboek van mij staat dat de kop van jonge exemplaren eetbaar zijn, je zou hem alleen maar hoeven schillen. Toch is het geen goed idee om deze paddenstoel naar binnen te werken, ze hebben de neiging om giffen uit de bodem op te nemen en kunnen hoge concentraties zware metalen bevatten. Daarnaast zijn de sporen van stuifzwammen ook niet helemaal zonder gevaar, het is bekend dat die bij inademing hevige allergische reacties kunnen veroorzaken en voor longproblemen kunnen zorgen.
Deze zwam is naast een voetpad in het Noorderbos gefotografeerd, een wandelgebied langs de snelweg waar lange tijd veel grond was vervuild. Dit gebied werd vroeger als vloeiveld gebruikt voor de zuivering van afvalwater dat met diverse metalen zoals chroom en arseen was verontreinigd. Hoewel de gemeente probeert om deze grond te reinigen, zal ze nooit meer helemaal schoon worden, daarvoor zitten metalen als lood en zink al te lang en te diep in de bodem. Het is zelden een goed idee om paddenstoelen te eten van grond waarvan je niet weet of die wel of niet is verontreinigd, maar de paddenstoelen die in het Noorderbos groeien zou ik zeker laten staan.
Lees ook: Judasoren (Auricularia auricularia-judea).
Klik hier voor meer berichten over paddenstoelen en hier voor meer foto’s.
Geen reacties
Reageer: