opinel 8 8-20153379opinel 8 8-2015 3381Dit is wellicht het best verkochte zakmes ooit. Opinel zakmessen zijn terecht wereldberoemd. Er worden jaarlijks 15 miljoen zakmessen verscheept en ze vinden hun weg naar de meest uiteenlopende gebruikers. Geen slechte prestatie voor een oud Frans familiebedrijfje. Opinel werd in Savoie in 1890 opgericht en veroverde daarna de markt met zijn betaalbare zakmessen. Een Opinel zakmes is onwaarschijnlijk goedkoop, de Opinel 8 kost amper twaalf euro. Daarnaast zijn ze nog degelijk en betrouwbaar ook. De constructie is simpel, een Opinelmes bestaat uit slechts 5 onderdelen. Het handvat is van berkenhout , heeft een prettig in de hand liggende vorm en wordt gekenmerkt door de vissenstaart aan het einde. Het lemmet was oorspronkelijk uit koolstofstaal maar tegenwoordig zijn deze messen ook met het roestvrijstalen Sandvik 12C27M te krijgen. Sinds 1955 hebben de grotere Opinel messen een Virobloc sluiting. Deze eenvoudige maar zeer effectieve sluiting zorgt ervoor dat je het lemmet in geopende stand kunt vergrendelen.

 

Dit soort messen zijn zo’n gemeengoed geworden dat men in Frankrijk elk klein zakmes met houten handvat een Opinel noemt. Opinel is emblematisch voor de Franse cultuur en in menig prestigieuze designcollectie opgenomen. In 1985 werd hij in Londen in het Victoria and Albert tentoongesteld als één van de 100 mooiste producten ter wereld, hij behoord tot de 999 Phaidon Design Classics en wordt in New York in het MOMA als een ontwerpers meesterwerk getoond.

 

Hoewel dit een simpel zakmesje is, werk ik er graag mee. Het eenvoudige koolstofstaal is heel scherp te slijpen, maar behoeft wel wat onderhoud. De sluiting is betrouwbaar en het mesje ligt niet alleen goed in de hand, het weegt ook vrijwel niets. Daarbij hoef je met dit mesje niet voorzichtig om te gaan. Omdat het vrijwel niets kost is het makkelijk te vervangen.

 

Lees ook: Fontenille Pataud Nature Classic.