Mcusta Mc-0037C yoroi 10-2014 1065Het Japanse ō-yoroi  was het harnas van de samurai te paard en bestond o.a. uit een kuras dat met diagonale banden van zijde om het lichaam werd bevestigd. Het was een doosvormig, sterk harnas dat weinig beweging toe liet maar de drager op een paard een goede bescherming bood. De eerste ō-yoroi stammen uit de tiende eeuw en de harnassen werden pas in de vijftiende eeuw door het flexibelere dō-maru harnas vervangen. Tot de dag van vandaag staat yoroi voor de traditionele bepantsering van de samurai.

 

Mcusta messen worden in Seki, een kleine stad in het midden van Japan gemaakt. Haar geschiedenis begon in de dertiende eeuw, toen meesterzwaardmaker Motoshige van Kyushu naar Seki verhuisde omdat zich in de omgeving zowel water, houtskool als ijzerzand bevond. In de eeuwen daarna ontwikkelde Seki zich als het centrum van de Japanse zwaardsmederij. Een naam die ze nu al zeven eeuwen hooghoudt.

 

Mcusta vervaardigt hoogwaardige messen die met de hand worden geassembleerd. De bladen zijn laser gesneden en met de grootste zorg afgewerkt. De Mcusta  MC-0037C Yoroi, is een klein herenmesje met een lemmet van 7 cm. Het handvat is van 33-laags nikkel Damast-staal en toont een yoroi weefdesign. Dit kruisbandenpatroon krijgt door de geëtste lagen staal een mooie organische structuur en bestaat uit open vierkanten die naar de achterkant van het heft ruitvormig worden. De liner heeft vierkanten openingen die gekanteld in de vierkanten van het heft staan en als doorzicht een diamantvorm maken. Als het mes is gesloten zie je door de vierkanten van de liner de san-mai hardingslijn van het lemmet lopen. Het mesje heeft een prettig gewicht en opent dankzij de teflon ringen soepel en secuur. Het blad heeft geen speling en wordt vlijmscherp afgeleverd. Het san-mai (drie lagen) blad heeft een VG-10 kern met nikkelstalen buitenlagen. De overgang van beide stalen toont zich als een heldere bliksemschicht die langs de snede loopt.

 

De strakke contouren van het handvat lopen door in het blad en geven het uitgeklapte mesje een heldere speerpuntige vorm. De ondiepe uitsparing van de vingergroef wordt na de ricasso in de ondiepe choil gespiegeld. De geanodiseerde duimsteun rust, bij het gesloten mesje, tegen de kromming van de linerlock en verhoudt zich mooi met het geanodiseerde draaipunt van het lemmet. Het mesje heeft een open constructie en is makkelijk schoon te houden, het heeft geen broekclip of lanyard-opening  maar wordt met een traditioneel zijden Nishiin hoesje geleverd. De Mcusta yoroi is een geweldig en tijdloos mesje dat helaas niet meer wordt gefabriceerd.