Judasoor (Auricularia auricularia-judae) 10-2017 7315Zowel de volksnaam, als de wetenschappelijke naam van het judasoor (Auricularia auricularia-judae) hebben dezelfde oorsprong. Deze zwam lijkt niet alleen erg veel op een oor, maar groeit ook nog eens graag op vlieren. Naar verluidt zou Judas zichzelf, nadat hij Jezus voor 30 zilverstukken had verraden, aan een vlier hebben verhangen. Daarnaast sneed Petrus tijdens de arrestatie van Jezus bij de Romeinse soldaat Malchus een oor af en komen in deze paddenstoel Judas en een oor dus op meerdere manieren bij elkaar.

 

Hoewel auricula gewoon “oor” betekent en judae “van Judas”, is de naam in binnen- en buitenland vaak vertaald en verbastert tot Jodenoor. Deze foutieve vertaling van de wetenschappelijke naam zorgde voor nodeloze onrust en discussie onder niet-wetenschappers, terwijl de Latijnse naam juist weer voor veel onrust onder de wetenschappers zorgde.  Auricularia auricularia-judae  voldoet namelijk niet aan de algemeen geaccepteerde binominale nomenclatuur van Linnaeus.

 

Judasoor (Auricularia auricularia-judae) 10-2017 7311Judasoor (Auricularia auricularia-judae) 10-2017 7313Het Judasoor behoort tot de trilzwammen en is normaal gesproken roze-bruin, satijnzacht, 2 mm dik en maximaal 8 cm groot. Er komen zeer sporadisch echter ook volkomen witte, pigmentloze exemplaren voor, welke men dan de -lactea variatie noemt. Ze groeien graag op vochtige, schaduwrijke plekken en komen, hoewel ze sterk de voorkeur hebben voor vlieren, ook regelmatig op ander levend en dood hout voor. Op levend hout zijn ze vaak verantwoordelijk voor witrot, aangezien ze vooral het lignine in het hout afbreken. Ze groeien vrij langzaam en je kunt ze vaak het gehele jaar door vinden. Tijdens drogere perioden kan het judasoor fors indrogen en wordt hij harder en donkerder tot vrijwel zwart toe. Zodra de vochtigheid weer toeneemt, zwellen ze echter weer op en krijgen ze hun oude vorm en kleur terug.

 

Het judasoor is eetbaar en wordt in veel Chinese en Japanse gerechten zoals Sweet and Sour Soup gebruikt. Ook hebben ze  een aantal, voor de medische wetenschap, zeer interessante karakteristieken zoals: cholesterolverlagende-, antitumor-, antistollings- en bloedsuikerverlagende eigenschappen. Het judasoor was de eerste commercieel gekweekte zwam en reeds zes eeuwen voor Judas Jezus verraadde, werd hij door de Chinezen op houtstammen gekweekt. Momenteel is het de vierde meest gecultiveerde zwam ter wereld. Omdat er geen vergelijkbare giftige paddenstoelen bestaan, wordt het judasoor ook graag door particulieren geplukt.

 

Dit judasoor is bij de Oostvaardersplassen op een afgevallen tak van een vlier gefotografeerd.