hope nhm 4-2018 5308Sinds juli 2017 hangt er in de Hintze Hall van het Natural History Museum in Londen het skelet van een blauwe vinvis (Balaenoptera musculus). Voorheen kwam je het museum binnen op het skelet van  Dippy, de diplodocus, maar die tourt nu door het verenigde Koninkrijk. Als hij terugkomt, is men van plan om zijn skelet, wat eigenlijk al een afgietsel was, in brons te gieten en het in de tuin voor het museum te plaatsen.

 

Het skelet van deze vinvis is afkomstig van een dood exemplaar dat in 1891 in Wexford Harbour in Ierland was gestrand.  Het museum had dit skelet voor 250 pond gekocht en heeft het dus al sinds het begin in haar bezit.  Sinds 1934 hing het echter in de zoogdierenhal boven het model van een levend exemplaar en was daarom amper zichtbaar. Het skelet zelf is 25 meter lang en weegt 3 ton.

 

hope nhm 4-2018 5170Nu het aan het plafond van Hintze Hall hangt, komt het enorme skelet pas goed tot zijn recht. Op foto’s lijkt het  vaak enigszins blauw maar dat komt omdat het meer door het natuurlijke koude daglicht dat door de ramen valt, dan door de warme kunstlichtlampen in het museum wordt verlicht. 

 

Toen ik binnenkwam moest ik wel even wennen, het skelet van de diplodocus was namelijk iconisch voor het museum. Maar ik vind dit skelet van de blauwe vinvis, die men Hope heeft genoemd, eigenlijk indrukwekkender.

 

Het museum heeft het skelet gedigitaliseerd en hier kun je zien hoe dat er uit ziet.