Holenuil (Athena cunicilaria) 6-2016 0657Deze uil dankt zijn geslachtsnaam aan de Griekse godin Athena. Volgens de overlevering zou zij vergezeld gaan van een kleine uil die zijn wijsheid in haar oren fluisterde. Dit geslacht kent vier soorten, waaronder de holenuil, die qua uiterlijk sterk op de steenuil lijkt. Ze komen voor in open droge graslanden met weinig vegetatie in Noord- en Zuid-Amerika. De holenuil is een kleine soort van amper 18 a 25 cm groot met opvallend lange poten.

 

Holenuil (Athena cunicilaria) 6-2016 0687Holenuil (Athena cunicilaria) 6-2016 0673Als een van de weinige uilensoorten zijn holenuilen ook vaak overdag actief, maar ze jagen nog steeds bij voorkeur tijdens de schemering. Ze leven van insecten en kleine vogels en verblijven in oude uitgegraven gangen van konijnen, prairiehonden en kleine zoogdieren, die ze zelf vaak ook verder uitgraven. Ze zijn snel te voet en lopen graag, je ziet ze dus niet alleen vliegen maar ook regelmatig een sprintje trekken. Om te voorkomen dat hun veren daarbij in de vegetatie blijven hangen zijn hun poten in vergelijking met die van andere uilensoorten relatief kaal.

 

Holenuil (Athena cunicilaria) 6-2016 0633Eén van de mooiste beschrijvingen van de fascinatie voor uilen vind je in: Blood from the Shoulder of Pallas in Alan Moores Watchmen.

 

 

 

 

 

Lees ook: Oehoe (Bubo bubo), Kerkuil (Tyto alba), Laplanduil (Strix nebulosa) en Ransuil (Asio otus).