hamlet 1996Shakespeare wordt gewaardeerd om zijn beeldende dialogen en rijke  taalgebruik.  Hij weet als geen ander basale beslommeringen en helse dilemma’s in woorden om te zetten. Daarbij is zijn taalgebruik inventief en rijk. Zijn teksten brengen niet alleen een boodschap over maar bezitten ook een eigen intrinsieke schoonheid. Middels beeldspraak en woordspelingen weet hij ons te betoveren met klank en betekenis. Hij wordt dan ook niet voor niets gezien als één van de grootste schrijvers die de wereld ooit heeft gekend.

 

Shakespeares beroemdste toneelstuk Hamlet bevat enkele van de mooiste bespiegelingen van heel zijn oeuvre. Het is ontelbare malen opgevoerd en vele malen verfilmd. Het gebeurdt echter niet vaak dat men de volledige  tekst naar een film omzet.

 

In 1996 presenteerde Kenneth Brannagh zijn integrale versie van Hamlet aan de wereld, 242 minuten lang en ongecensureerd. Vrijwel elke bekende acteur deed mee en speelde de sterren van de hemel. Voor mensen die minder bekend zijn met Shakespeares stuk maken deze cameo’s de verhaallijn makkelijker te volgen, bekende acteurs haalt men nu eenmaal beter uit elkaar. Hoewel hij trouw blijft aan de tekst doet Kenneth Brannagh wel enige aanpassingen aan de setting. Bij hem is Elsinor geen donker en tochtig kasteel maar een luxe negentiende eeuws Pruisisch paleis compleet met kroonluchters en spiegels. Door deze modernere setting en het afwisselende camerawerk vergeet je al snel dat je naar een toneelstuk kijkt. Veel Shakespeare opvoeringen waren statische gedragen stukken. De tekst werd daar eerder georeerd dan doorleefd. Bij Brannagh doorvoelen de spelers echter alle emoties en dat maakt soms dat de tekst niet helemaal bij de handeling past. Heftige emoties uiten zich zelden op dezelfde manier in beweging als in woorden. Sommige scenes lijken hierdoor te snel en andere te langzaam te gaan. Lezen en handelen volgen nu eenmaal verschillende tijdslijnen.

 

Dit wil niet zeggen dat ik me tijdens deze lange film verveelde, integendeel. Sommige vertolkingen zijn zo goed dat er zelfs voor Shakespeare liefhebbers nog nieuwe nuances zijn te ontdekken. Hoewel de film niet helemaal overeenkwam met mijn beeld van Hamlet, ik moet hem nog eens goed vergelijken met  Zeffirelli’s versie uit 1990, heeft Kenneth Brannagh met deze film een fantastische prestatie neergezet. Zijn vertolking van Hamlet is misschien zelfs de beste ooit.