“Dit is de bijl van mijn grootvader, mijn vader heeft de steel vervangen en ik het blad”. Is een object waarvan alle onderdelen zijn vervangen nog steeds hetzelfde object? Ben ik na zeven jaar, als al mijn atomen zijn vervangen, nog steeds dezelfde persoon?

 

In Japan doen ze hier niet moeilijk over. Het Gouden Paviljoen is al meerdere malen afgebrand en opnieuw gebouwd, toch bestaat er geen enkele twijfel over dat het nog steeds hetzelfde gebouw is. Het “idee” van het gebouw is hetzelfde gebleven. Het ontwerp, gebruik en nut van het gebouw zijn niet verandert, de identiteit is gebleven en dus is het hetzelfde gebouw.

 

uji bridgeHet grote Shinto altaar in Ise en de bijbehorende Uji-brug worden door de Japanners elke 20 jaar volledig opnieuw gebouwd. In 2013 al voor de 62e keer. Al die tijd is het echter nog steeds hetzelfde gebouw, dient het hetzelfde doel en heeft het dezelfde identiteit. Het gebouw wordt al eeuwen lang op exact dezelfde manier gebouwd, voor eeuwig oud en voor eeuwig nieuw. Dat het daarbij steeds van plaats veranderd, het wisselt tussen twee naast elkaar staande locaties, doet niets af aan de identiteit en eeuwigheid van het gebouw. De originele materialen van het gebouw zijn slechts sentimentele souvenirs van het verleden, als je daar te lang bij stil staat zie je de eeuwigheid van het levende gebouw zelf niet.