sloop kranen kanaaldok b1 10-2011 1909De grote kranen op het terrein van Antwerp Bulk Terminal (ABT) aan het Kanaaldok B1 zijn allemaal neergehaald. Ze waren een markant beeld in de Antwerpse haven en werden gebruikt om jaarlijks 30 miljoen ton erts op schepen, treinen en vrachtwagens te laden. Toen we er in augustus 2010 waren, staken de hoge kranen al werkloos boven het havengebied uit. Nu zijn ze allemaal weggehaald op eentje na, deze ligt in stukken geknipt op de grond. Ook alle oude silo’s zijn verdwenen, er zijn nieuwere, grotere silo’s voor op in de plaats gekomen.

 

sloop kranen kanaaldok b1 10-2011 2098Het is een vreemd gezicht. Met op de achtergrond de hoge bouwkranen en de nieuwe silo’s, ligt er op het terrein nu een enorme berg verwrongen staal. De grote brokstukken staan er als verroeste ruïnes bij en overal ligt olie en ijzer. Het is er erg stil en ziet er uit alsof het er zo al jaren bij ligt. Duiven hebben massaal hun intrek genomen en het verwrongen ijzer steekt overal boven uit. Van een afstandje lijkt het alsof gekleurde kartonnen dozen door de regen zijn ingezakt en vervormd. De enorme platen van soms wel 10 cm dikte zijn door de sloopkranen als speelgoed verbogen en in stukken getrokken. De tanden van deze kranen staan als vingerafdrukken in zachte klei in het vlijmscherpe staal.

 

Hier en daar is er al een begin gemaakt met sorteren. Er liggen stapels in brokken gescheurd staal, machine onderdelen, aluminium en betondraad. Veel verf is er afgesprongen en daaronder begint het ijzer te roesten. Waar de verf er nog opzit, springen de gele en blauwe kleuren er in het harde licht uit.

 

Klik hier voor meer foto’s van de gesloopte kranen.

Klik hier voor meer foto’s van het Kanaaldok B1.

Klik hier voor foto's van ABT aan het Delwaidedok.