rode vos (vulpes vulpes crucigera) 1-2018 9587Een klein populatie Nederlandse vossen is zo beroemd dat menig fotograaf ervoor naar het Amsterdamse duinengebied afreist. Deze vossen werden daar regelmatig door bezoekers gevoerd en opportunistisch als zij zijn, leerden ze al snel waar en wanneer deze mensen kwamen. Tegenwoordig zijn er dan ook een paar plekken in de Amsterdamse waterleidingduinen waar de kans dat je een vos tegenkomt vrij groot is. Deze situatie is uniek binnen Europa en veel fotografen maken er graag misbruik van. Je kunt op internet zelfs meerdere fotocursussen boeken waarbij men deze ontmoetingen aanbieden en sommige fotografen komen er speciaal voor vanuit het buitenland. Helaas zijn veel van de prijswinnende foto’s die je van vossen op het internet tegenkomt, tegenwoordig dan ook van vossen die haast nog tammer zijn dan stadsduiven.

 

rode vos (vulpes vulpes crucigera) 1-2018 9514rode vos (vulpes vulpes crucigera) 1-2018 9553Ondanks dat dit soms prachtige foto’s oplevert is het natuurlijk niet wenselijk dat deze dieren worden gevoerd, voor je het weet zijn ze er volledig van afhankelijk. Natuurmonumenten is dan ook helemaal niet blij met deze situatie en kan zware boetes opleggen als zij iemand betrappen op het voeren van deze oorspronkelijk wilde dieren.

 

rode vos (vulpes vulpes crucigera) 1-2018 9151rode vos (vulpes vulpes crucigera) 1-2018 9670Zelf kom ik niet vaak in de Amsterdamse waterleidingduinen, het is een prachtig gebied, maar voor mij niet echt naast de deur.  De laatste keer dat ik er was, kwam ik er echter zelf ook een paar vosjes tegen. Ik heb ze niet gevoerd, maar kon het niet laten om er toch foto’s van te maken. In het begin waren ze wat schuw, of boos dat ik geen eten bij me had, maar hun nieuwsgierigheid won het al snel, waardoor ik er toch wat portretjes van kon maken. Andere wandelaars waren er als de kippen bij en binnen een paar minuten stond er een klein groepje mensen. De vossen waren het echter al snel weer beu en kuierden rustig verder.

 

rode vos (vulpes vulpes crucigera) 1-2018 9312rode vos (vulpes vulpes crucigera) 1-2018 9716Hoewel ik weet dat deze ontmoeting niet uniek was, voelde het wel zo. Er ging iets magisch van deze dieren uit en toen ze wegliepen voelde ik me toch gezegend dat ik ze had ontmoet.

 

Lees ook: Damherten in de Amsterdamse waterleidingduinen, Levensgevaarlijke drol en Rode vos (Vulpes vulpes crucigera).