boker plus kwaiken 9-2014 0644boker plus kwaiken 9-2014 0637Dit slanke mes is gebaseerd op de kaiken, een klassiek Japans mes. Oorspronkelijk was dat een simpel vaststaand mes, zonder versieringen dat door zowel mannen als vrouwen voor zelfverdediging werd gebruikt. Vrouwen droegen dit mes in een vouw van de mouw van hun kimono. Het werd getrokken om een belager van zich af te houden of om zelfmoord mee te plegen. De Boker plus Kwaiken is door Lucas Burnley voor Boker ontworpen. Het is een slank zakmes met spitse punt waarvan het lemmet dichtgevouwen helemaal in het heft verdwijnt. Het uitgeklapte mes is 21,3cm en het 3,2mm dikke lemmet van Aus8 staal is 9cm lang.

 

Het Japanse Aus8 staal is roestvrij en heeft een hardheid van 58HRC. Het wordt door de Aichi Steel Corporation geproduceerd. Het is een taai staal dat makkelijk is te slijpen, het houdt zijn snede echter minder lang dan sommige poederstalen zoals S30v. Voor dit mes is het getrommeld waardoor het een mat verweerd uiterlijk krijgt.

 

boker plus kwaiken 9-2014 0638De Kwaiken is een minimalistisch maar functioneel mes. De basisvorm is een platte rechthoek. De lijnen van het heft lopen via de rug recht door naar de scherpe punt. De lijn van de punt, via de buik naar de hiel van de snede, is een ononderbroken curve. De buik, de vingergroef (waar je de linerlock in kunt bedienen) en de ronde duimplaat zijn samen met de schroeven de enige curves in het mes. Het strakke design doet enigszins aan het Bauhaus denken en de kleine hoeken in het heft houden het ontwerp speels en licht. Het mes heeft een open en makkelijk schoon te houden constructie.

 

boker plus kwaiken 9-2014 0640Het enige minpunt aan dit mes is de afwerking. Ik heb meerdere van deze messen in mijn handen gehad en de kwaliteit van de uitvoering is niet altijd even consequent. Soms zijn de slijpvlakken van het lemmet niet symmetrisch en lijkt het daardoor scheef te staan of ligt het in gesloten stand niet helemaal recht tussen de liners. In eerdere uitvoeringen was de duimplaat kleiner en helemaal rond. Er kwamen echter veel klachten van gebruikers die het mes moeilijk met een hand konden openen. De nieuwe uitvoeringen hebben nu een grotere ovale duimplaat gekregen. Voor mensen zoals ik, met grote handen blijft het echter lastig om je duim goed onder deze plaat te krijgen, er is dan nu ook een variant met een flipper ontworpen. Maar omdat deze geen vingeruitsparing in het heft heeft en de lijnen van het lemmet door de uitstekende flipper minder mooi in het handvat doorlopen, is het misschien wel een praktischer maar esthetisch bezien minder mooi ontwerp. Het mes is te krijgen met verschillende handvaten, zoals donkergroen micarta of titanium. De afgebeelde versie met oranje micarta handvaten behoort tot een gelimiteerde uitgave. Juist in een simpel design kunnen felle kleuren het effect van een helder ontwerp versterken. Deze boker behoort voor mij dan ook tot een van mijn mooiere messen.

 

Lees ook: Zero Tolerance 300bw.