a touch of frostTegenwoordig bieden veel televisieseries wat bioscoopfilms missen, een goed verhaal en interessante personages. Veel mensen zijn de steeds grotere budgets, betere special-effects en steeds dezelfde en te mooie acteurs van bioscoopfilms zat, liever kiezen ze voor een serie waarbij ze zich kunnen inleven in de personages. Zo kijken wij momenteel alle afleveringen van A Touch of Frost terug. Kleine geloofwaardige verhalen over de problemen en fouten van echte mensen, met veel mededogen verteld en knap geacteerd. Detective Inspector Jack Frost heeft weinig op met organisatie en regels, hij werkt liever vanuit zijn intuïtie. Omdat hij resultaat boekt en een sterk moreel kompas heeft accepteert men zijn gedrag maar zijn stugge en eigenwijze houding zorgen voor veel wrijving op zijn werk en in zijn privé leven. De serie heeft 15 seizoenen gedraaid, en 11 prijzen, waaronder meerdere Bafta-awards, gewonnen. Een afleveringen duurt 1,5 uur en weet elke minuut je aandacht erbij te houden. Iedere aflevering heeft een hoofdthema en brengt op een knappe manier meerdere aspecten van een zaak onder de aandacht, het verhaal wordt met mededogen en inzicht verteld en tegelijkertijd toont het de grauwheid en scherpe kantjes van onze samenleving.

 

only fools and horsesDavid Jason, de acteur die Jack Frost speelt heeft met deze rol een uniek en blijvend personage neergezet. Toch is dit niet de eerste televisieserie waar hij bekendheid mee verwerft. Hij is één van de bekendste en meest gewaardeerde acteurs van Engeland. Tussen 1981 en 2003 speelde hij Del Boy in Only Fools and Horses. Een klassieke komedie die 65 afleveringen lang het reilen en zijlen van de broertjes Trotter volgde. Hoewel ze amper geld hadden om aan hun kont te krabben verloren ze nooit de hoop op een dag miljonairs te worden. De verhalen werden met sublieme timing gebracht en zaten vaak verrassend complex in elkaar, ook deze serie heeft David Jason veel prijzen en waardering opgeleverd.

 

Beide series spelen zich aan de zelfkant van de maatschappij af en allebei worden ze met inzicht verteld, toch vraag je je af hoe het mogelijk is dat de optimistische ritselaar Del Boy door dezelfde acteur wordt gespeld als de eigenwijze vereenzaamde inspector Frost. Laten we het er maar op houden dat sommige acteurs het mooiste schitteren op het kleine scherm, waar wij niet teveel worden afgeleid door explosies en special effects, en we ons door hen voor een uurtje kunnen laten betoveren.